ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ

Ozempic: Στο επίκεντρο διαμάχης γιατρών – φαρμακοποιών το φάρμακο για τους διαβητικούς

Όλα ξεκίνησαν όταν το αντιδιαβητικό σκεύασμα Ozempic, που κανονικά χρησιμοποιείται από διαβητικούς, άρχισε να εξαφανίζεται τα ράφια των φαρμακείων. Γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι το σκεύασμα χρησιμοποιείται σαν… αδυνατιστικό από ανθρώπους που δεν πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Με τους αληθινούς διαβητικούς να μην το βρίσκουν πουθενά, άρχισαν τα προβλήματα αλλά και η… διαμάχη μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών για το ποιος φταίει…

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ανέδειξε πρώτος το θέμα με ανακοίνωσή του πριν από λίγες ημέρες, «φωτογραφίζοντας» τους γιατρούς ως υπεύθυνους για την -εκτός ενδείξεων- συνταγογράφηση του φαρμάκου, όχι σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά σε πολίτες που απλώς θέλουν να χάσουν λίγα κιλά.

Οι γιατροί πέρασαν στην αντεπίθεση, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΕΠ), Ευθύμιο Καπάνταη, να αντιτείνει στην εκπομπή Live News του Mega, πως το ρυθμιστικό της ινσουλίνης σκεύασμα Ozempic, χορηγείται ανεξέλεγκτα από φαρμακοποιούς χωρίς συνταγή.

Ο ΠΦΣ επανήλθε σήμερα, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΕΕΠ, ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα:

«Ενοχλημένος από το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 12.4.2023 που ανέδειξε το πρόβλημα και σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει συνάδελφους του, επεδίωξε να ενοχοποιήσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, την ίδια στιγμή που αγωνιούν για τις ανεκτέλεστες συνταγές των ασφαλισμένων και εκλιπαρούν τις φαρμακαποθήκες και την παραγωγό εταιρεία για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων του φαρμάκου ώστε να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και που δυστυχώς έχουν διακοπεί», τονίζουν οι Φαρμακοποιοί.

ΠΦΣ: «Γιατί έχουν… διπλασιαστεί οι διαβητικοί;;;;»
Προσθέτουν δε πως οι γιατροί θέλοντας να αποκρύψουν το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά τις καταγγελίες, ότι ορισμένοι ιατροί καταστρατηγούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του αλλά για τον έλεγχο του βάρους, επιρρίπτουν την ευθύνη στους φαρμακοποιούς.

«Ίσως ο κ. Καπάνταης δεν γνωρίζει ή σκοπίμως αγνοεί, ότι ενώ έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου! Για το λόγο αυτό ζητάμε από την πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα».

«Επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι προτεραιότητα μας είναι η κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και όχι οι «ανάγκες» που έχουν σχέση με το lifestyle , για το οποίο δυστυχώς συνταγογραφείται», καταλήγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

ΕΟΦ: Προσοχή, στην παράνομη διαφήμιση και στα «πλαστά» Ozempic
Εντωμεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος σήμερα πήρε θέση στον θόρυβο που έχει προκληθεί τον τελευταίο καιρό, σχετικά με τις «δευτερεύουσες» χρήσεις του φαρμάκου Ozempic, δηλαδή για αδυνάτισμα και όχι για την καταπολέμηση του διαβήτη.

Συστήνει, μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή στους καταναλωτές σχετικά με τα όσα διαβάζουν στον (ηλεκτρονικό και μη) Τύπο και ειδικά σε ιστοσελίδες που δεν αναφέρουν την πηγή από την οποία αναπαράγουν τις όποιες πληροφορίες αφορούν το Ozempic.

«Οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον τύπο. Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) OZEMPIC που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις . Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους».

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia

ΠΗΓΗ: newsit

Related Articles

Back to top button