ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Φλέγεται η Μεσόγειος: Η υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά καταγράφηκε την Δευτέρα

Τα νερά της Μεσογείου κατέγραψαν την Δευτέρα 24/7, την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά: 28,71 βαθμούς Κελσίου, η μέση θερμοκρασία – ρεκόρ που καταρρίπτει το προηγούμενο, της 23ης Αυγούστου του 2003, όταν ο υδράργυρος έφτανε τους 28,25 βαθμούς στην επιφάνεια της θάλασσας.

Τοπικά, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 30 βαθμούς (4 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή) στα νερά μεταξύ Σικελίας και Νάπολης.

Τα στοιχεία έδωσε το μεγαλύτερο κέντρο θαλάσσιων ερευνών της Ισπανίας, εν μέσω του ακραίου καύσωνα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής.

«Ένα νέο ρεκόρ για την περίοδο 19822023 καταρρίφθηκε όσον αφορά τη μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, με 28,71 βαθμούς Κελσίου», ανέφεραν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) της Βαρκελώνης, αφού ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα που έλαβαν από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να επιβεβαιωθούν από το Copernicus. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διάμεση θερμοκρασία, μέχρι και το πρώτο δέκατο, είναι γενικά σωστή», είπαν οι ερευνητές Χουστίνο Μαρτίνεθ και Εμίλιο Γκαρθία.

Οι επιστήμονες αυτοί προτιμούν να λαμβάνουν υπόψη τους τη διάμεση θερμοκρασία αντί για τη μέση (28,40°C την Δευτέρα) επειδή η τιμή της δεν επηρεάζεται από ακραίες μετρήσεις σε μεμονωμένες περιοχές της Μεσογείου.

Τόσο υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Στους καύσωνες της περιόδου 2015-19 στη Μεσόγειο αυξήθηκε η θνησιμότητα τουλάχιστον 50 ειδών (κοράλλιααχινοί κλπ) σε βάθος μέχρι και 45 μέτρων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην επιστημονική επιθεώρηση Global Change Biology.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button