Το Hellenic Advisory Committee του RINA (HAC) συνεδρίασε για άλλη μια φορά για να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η απεξάρτηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα.
Η διεθνής ναυτιλία και η εσωτερική ναυσιπλοΐα αντιπροσωπεύουν το 3-4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η απαλλαγή από τον άνθρακα αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο. Το HAC φέρνει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους φορείς για να διευκολύνει την εξεύρεση απαντήσεων για το μέλλον, οι οποίες αφενός μειώνουν τις εκπομπές και αφετέρου παρέχουν στους πλοιοκτήτες πρακτικές, εφαρμόσιμες και βιώσιμες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γιουρούκος, της Technomar Shipping Inc. τόνισε ορισμένα από τα σημαντικά επιτεύγματα του RINA το 2022, όπως ο διπλασιασμός του στόλου του στο γραφείο του Πειραιά σε περισσότερα από 19 εκατομμύρια GT και ταυτόχρονα η ενίσχυση της ομάδας με περισσότερους υπαλλήλους και εμπειρογνώμονες, προσφέροντας 360 υπηρεσίες στους πελάτες.
Ο Ugo Salerno, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του RINA, αναφέρθηκε επίσης στα εταιρικά επιτεύγματα του RINA το 2022, υπογραμμίζοντας τους στόχους εσόδων του οργανισμού για το 2024 ύψους 875 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω από τα 664 εκατ. ευρώ του 2022.
Ο Paolo Moretti, Διευθύνων Σύμβουλος του RINA Services, ανακοίνωσε ότι ο Σπύρος Ζολώτας είναι πλέον ο νέος Ανώτερος Διευθυντής του RINA για την περιοχή South EMEA. Επιπλέον, ο Paolo Moretti μοιράστηκε βασικά επιτεύγματα στη ναυτιλιακή δραστηριότητα του RINA, συμπεριλαμβανομένων 70,5 εκατομμυρίων ολικής χωρητικότητας πλοίων με κλάσεις, ενός στόλου 8.029 πλοίων και ενός βιβλίου παραγγελιών συνολικής χωρητικότητας 3,6 εκατομμυρίων ολικής χωρητικότητας.
Το HAC επικεντρώθηκε σε τρεις κύριους τομείς της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές: Βιοκαύσιμα, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και υδρογόνο. Εκτός από τους εμπειρογνώμονες του RINA, στους ομιλητές περιλαμβάνονταν ο Mauro Risi, επικεφαλής του Τμήματος Βιώσιμης Β2Β Ευκαιρίας και Ορισμού της ENI S.p.A., ο οποίος παρουσίασε το θέμα “Ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού τομέα” με βασικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση HVO ως μια ήδη διαθέσιμη, υψηλής ποιότητας εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα, και ο Επαμεινώνδας Μαστοράκος, καθηγητής Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής Hopkinson/ICI και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Τεχνολογικού Κέντρου Καύσης της Rolls-Royce Cambridge, ο οποίος παρουσίασε το θέμα “Η ενεργειακή ποινή των εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων”.
Ο Αντώνης Τρακάκης, Τεχνικός Διευθυντής τουRINA, δήλωσε: “Ενώ έχουμε πολλές προκλήσεις να ξεπεράσουμε, αυτή είναι επίσης μια εποχή ευκαιριών για τη ναυτιλία. Οι βιώσιμες λύσεις δεν πρέπει μόνο να μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά πρέπει επίσης να είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμες και να παρέχουν στους πλοιοκτήτες επιλογές για το σήμερα και το αύριο”.
Για τα πλοία που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους, τα βιοκαύσιμα προσφέρουν μια λύση “drop-in”.
Μακροπρόθεσμα, το υδρογόνο αναγνωρίζεται ευρέως ως βασική στρατηγική “νέα ενέργεια” για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Προσφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα ως ναυτιλιακό καύσιμο, όπως η μη τοξικότητα, ο χαμηλός κίνδυνος έκρηξης, οι υψηλοί λόγοι συμπίεσης, η υψηλή θερμική απόδοση και τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά καύσης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πτυχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα του μίγματος καυσίμου-αέρα και η μικρή ενέργεια ανάφλεξης που ενέχει τον κίνδυνο προανάφλεξης.
Αν και η υποδομή και η διαθεσιμότητα του πράσινου υδρογόνου απαιτούν επενδύσεις, υπάρχουν επιλογές για τους πλοιοκτήτες να χρησιμοποιούν υδρογόνο σήμερα. Το ΥΦΑ προσφέρει ήδη χαμηλότερες εκπομπές από το HFO, αλλά, όταν συνδυάζεται με τη χρήση αυξανόμενων ποσοστών υδρογόνου για την τροφοδοσία του πλοίου, μια διάταξη διπλού καυσίμου LNG/υδρογόνου μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του IMO CII με τη χρήση αυξανόμενων ποσοστών υδρογόνου με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ο άνθρακας δεσμεύεται απευθείας από τα μόρια του ΥΦΑ, παρέχοντας μια απλή λύση δέσμευσης άνθρακα. Έτσι, ενώ το υδρογόνο θεωρείται ευρέως ως μια μακροπρόθεσμη λύση για την απαλλαγή από τον άνθρακα, προσφέρει επίσης μια πρακτική λύση για τους πλοιοκτήτες που θέλουν να επενδύσουν σε νεότερα πλοία σήμερα.
Ο Σπύρος Ζολώτας, Marine Senior Director South EMEA RINA σχολίασε: “Σίγουρα, η πορεία απεξάρτησης από τον άνθρακα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ένα ταξίδι και θα πάρει χρόνο, αλλά με τη λήψη μέτρων σήμερα και την επένδυση σε τεχνολογία για το μέλλον, η βιομηχανία σημειώνει σημαντική πρόοδο. Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του RINA και εργαζόμαστε σε πολλαπλά μέτωπα για να υποστηρίξουμε τη βιομηχανία να επιτύχει τους στόχους της. Οι εκδηλώσεις δικτύωσης και ανταλλαγής πληροφοριών, όπως το HAC, είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζουμε στο σωστό δρόμο και εξετάζουμε όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας και της ασφάλειας για το μέλλον της ναυτιλίας”.
nafs.gr