ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Το ανώτατο δικαστήριο καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει “τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία” στον κόσμο παρά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με την οποία ανακαλείται το δικαίωμα αυτό στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ “θα παραμείνει εντελώς αποφασισμένο να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και να προάγει τα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας στον κόσμο”, σημειώνει ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει επίσης ότι οι υπηρεσίες του “θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν” ώστε το σύνολο των εργαζομένων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας “εκεί όπου διαμένει”.

“Δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι σε αυτήν την δέσμευση”, υπογραμμίζει.

Χθες το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο έθαψε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του “Ρόου εναντίον Γουέιντ” του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις. Τουλάχιστον 7 πολιτείες έθεσαν σε ισχύ εντός της χθεσινής ημέρας την απαγόρευση αυτή.

Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

Μπάιντεν: Ανοίγει ένας ακραίος και επικίνδυνος δρόμος
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την απόφαση «τραγικό λάθος» και τους Ρεπουμπλικανούς που την πανηγυρίζουν «λάθος, ακραίοι και εκτός πραγματικότητας». «Το δικαστήριο» είπε ο Μπάιντεν, υπέδειξε στην Αμερική «έναν ακραίο και επικίνδυνο δρόμο». Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη σύμφωνη γνώμη του συντηρητικού δικαστή Κλάρενς Τόμας, ο Μπάιντεν, δήλωσε ότι βασικά δικαιώματα, όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η πρόσβαση στην αντισύλληψη, θα μπορούσαν τώρα να αποτελέσουν στόχο του δικαστηρίου.
Ενδεικτική εξάλλου ήταν και η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν πως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ «Γυρίσαμε 150 χρόνια πίσω».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο δικαστής Τόμας είπε πολλά σήμερα. Ζήτησε ρητά να επανεξεταστεί το δικαίωμα της ισότητας του γάμου. Το δικαίωμα των ζευγαριών να κάνουν τις επιλογές τους σχετικά με την αντισύλληψη. Αυτό είναι ένα ακραίο και επικίνδυνο μονοπάτι στο οποίο μας έχει οδηγήσει τώρα το δικαστήριο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button