ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Τέλος ομηρίας στο Ιράν: Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι 11 ναυτικοί του ελληνικού τάνκερ

Επιστρέφουν στην Ελλάδα σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ένας Έλληνας και 10 υπήκοοι Φιλιππίνων, μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Delta Poseidon, που βρίσκονταν σε ομηρία για περισσότερο από τρεις μήνες από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν, μαζί με το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Prudent Warrior».

Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου θα αντικατασταθούν από άλλο πλήρωμα, κυρίως αλλοδαπούς.

Η κράτηση των δύο δεξαμενοπλοίων έχει γίνει με αφορμή την υπόθεση της κατάσχεσης πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από δικαστική αίτημα στο δεξαμενόπλοιο Lana που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Σημειώνεται ότι το φορτίο πετρελαίου ιρανικών συμφερόντων μετά από δικαστική απόφαση επέστρεψε στο δεξαμενόπλοιο «Lana» υπό σημαία Ιράν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης με ανάρτησή του στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα της επιστροφής των μελών του πληρώματος αναφέρει τα εξής:

«Μετά απο μακρά και συστηματική προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, αναχώρησε ήδη για την Ελλάδα ο Έλληνας ναυτικός του πλοίου Delta Poseidon το οποίο, όπως είναι γνωστό, κρατείται παράνομα στο Ιράν. Καλή επιστροφή».

Σημειώνεται ότι οι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές μέσω του Ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων είχαν ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ που κρατούνται στον Περσικό κόλπο από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» δεν τελούσε υπο κράτηση, αλλά μόνο τα δύο δεξαμενόπλοια.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η αλλαγή και των υπόλοιπων πληρωμάτων στην Ελλάδα που θα αντικατασταθούν με άλλα που θα επανδρώσουν εκ νέου τα δύο δεξαμενόπλοια.

Στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Έλληνες και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

ΠΕΝΕΝ: Σημαντικό βήμα πίσω από την ιρανική πλευρά

Στις χώρες τους επιστρέφουν συνολικά 49 ναυτικοί που βρίσκονταν σε ομηρία μετά την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης στις 27 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, στην πρόσφατη επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου στην Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω, δέχτηκε και συμφώνησε στην αντικατάσταση των δύο πληρωμάτων.

   

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button