karfi.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνταγή για κάρυ 2.000 ετών «αποκωδικοποίησαν» οι επιστήμονες

Κοινοποίηση

Τα ίχνη μπαχαρικών που εντοπίστηκαν σε μια αρχαία πλάκα άλεσης και άλλα λίθινα εργαλεία που ήρθαν στο φως στο Βιετνάμ, αποκαλύπτουν ότι το κάρυ χρησιμοποιούνταν στην τοπική κουζίνα πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια.

Η πλάκα από ψαμμίτη, θαμμένη 2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ανασύρθηκε το 2018 στο αρχαιολογικό συγκρότημα Oc Eo στο νότιο Βιετνάμ. Το μέρος ήταν κάποτε υπερπόντιος εμπορικός κόμβος ενός αρχαίου βασιλείου της Νοτιοανατολικής Ασίας, γνωστού ως Funan, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των ουσιών που βρέθηκαν στην πλάκα.

«Η προετοιμασία του κάρυ περιλαμβάνει όχι μόνο ένα ευρύ φάσμα μπαχαρικών αλλά και τη χρήση εργαλείων άλεσης, αρκετό χρόνο και προσπάθεια», σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Hsiao-chun Hung, ερευνητής στο τμήμα αρχαιολογίας και φυσικής ιστορίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και άτομα που διέμεναν εκτός Ινδίας πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια εξέφραζαν έντονη επιθυμία να απολαύσουν τις γεύσεις του κάρυ, όπως αποδεικνύεται από τις επιμελείς προετοιμασίες τους», επισημαίνει ο Hung.

Ο Hung και μια ομάδα ερευνητών ανέλυσαν μικροσκοπικούς κόκκους αμύλου που βρήκαν στα εργαλεία άλεσης. Η ανάλυση αποκάλυψε αρκετά μαγειρικά μπαχαρικά που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου: κουρκουμά, διαφορετικά είδη πιπερόριζας (τζίντζερ), δακτυλοειδής ρίζα, τζίντζερ άμμου, γκαλανγκάλ, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και κανέλα.

Τα ευρήματα δίνουν πληροφορίες για το πώς το κάρυ – και οι άνθρωποι που το έφτιαχναν –μετανάστευσαν στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αναλύοντας το αρχαίο κάρυ
Τα συστατικά που εντόπισαν οι ερευνητές είναι παρόμοια με εκείνα των κάρυ που καταναλώνονται σήμερα στο Βιετνάμ και σε άλλα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Σήμερα, η προετοιμασία του κάρυ στο Βιετνάμ έχει γίνει πολύ πιο απλή για τις περισσότερες οικογένειες λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας σκόνης κάρυ στα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγή του κάρυ που χρησιμοποιείται σήμερα δεν έχει αποκλίνει σημαντικά από την αρχαία περίοδο στο Oc Eo», εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης, αρχαιολόγος Khanh Trung Kien Nguyen.

Ο Nguyen προσθέτει ότι η ομάδα σχεδιάζει να αναδημιουργήσει το κάρυ 2.000 ετών με βάση τα συστατικά που βρέθηκαν στην περιοχή. Μπορεί να υπάρχουν αποδείξεις ότι το κάρυ καταναλωνόταν στην Ινδία ακόμα και πριν από περίπου 4.000 χρόνια, ωστόσο το πρόσφατο εύρημα αποκαλύπτει ότι η παραγωγή κάρυ έχει μια μακρά και συναρπαστική ιστορία και πέρα από την Ινδία.

Ορισμένα από τα συστατικά που ανακτήθηκαν από το Oc Eo, όπως ο κουρκουμάς, είναι παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στα ινδικά κάρυ, ενώ άλλα συστατικά είναι πιο χαρακτηριστικά της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το γάλα καρύδας και το τοπικό μπαχαρικό γκαλανγκάλ.

Πώς το κάρυ συνέδεσε πολιτισμούς
Σύμφωνα με τον Hung, δεν είναι σαφές ποιος ακριβώς έφτιαχνε κάρυ στην περιοχή, αλλά πιθανότατα ήταν μετανάστες από την Ινδία ή ντόπιοι κάτοικοι του Βιετνάμ που επηρεάστηκαν από τον πολιτισμό της Νότιας Ασίας. Η μεγάλη πέτρα άλεσης – μήκους 76 εκατοστών και πλάτους 31 εκατοστών – βρέθηκε μαζί με τα απομεινάρια πασσαλόπηκτων σπιτιών.

Το DNA από ένα νεκροταφείο στην Καμπότζη που συνδέεται με το Oc Eo μέσω ενός αρχαίου συστήματος καναλιών έχει αποκαλύψει μετακινήσεις πληθυσμών από τη Νότια Ασία προς τη Νοτιοανατολική Ασία από τον πρώτο έως τον τρίτο αιώνα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συνταγές του κάρυ έφτασαν στη Νοτιοανατολική Ασία με τους εμπόρους και τους μετανάστες της Νότιας Ασίας, καθώς η επαφή μεταξύ των περιοχών αυξήθηκε κατά τους πρώτους αιώνες της πρώτης χιλιετίας, και δείχνει πώς το παγκόσμιο εμπόριο μπαχαρικών συνέδεσε πολιτισμούς και οικονομικά συστήματα.

«Ο πολιτισμός των τροφίμων είναι σημαντικός στην ανθρώπινη ιστορία», καταλήγει ο Hung. «Όταν απολαμβάνουμε νόστιμο φαγητό, συχνά αναρωτιόμαστε για το πώς διαμορφώθηκαν οι γεύσεις του, την προέλευση των συνταγών και πότε εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά αυτές οι μαγειρικές μέθοδοι».

cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κλείνει τμήμα της Ποσειδώνος για την εξουδετέρωση βόμβας – Εκκενώνονται πολυκατοικίες

Η Έλενα Χαραμή στα μπουζούκια της Θεσσαλονίκης

Γερμανία: Πληροφορίες για δύο ενόπλους που έχουν σχυρωθεί σε σχολείο στο Άμβουργο