ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Πάνω από 430.000 πρόσφυγες λόγω των βίαιων συγκρούσεων

Ο ΟΗΕ φοβάται μαζική έξοδο από το Σουδάν «άνω των 800.000 ανθρώπων», αν συνεχισθούν οι συγκρούσεις.

Οι φονικές συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν προκαλέσει την μετακίνηση πληθυσμού περισσότερων των 330.000 ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας , ενώ άνω των 100.000 έχουν διασχίσει τα σύνορα καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της βοήθειας προς το Σουδάν δεν έχει χρηματοδοτηθεί φέτος παρά στο 14% και στους οργανισμούς αρωγής λείπει ποσόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα που ήδη υπήρχε, αλλά επιδεινώθηκε εξαιτίας των συγκρούσεων.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις οργανώσεις αρωγής.

«Χωρίς αυτό, απλώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη διευκρινίζοντας ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες στερούνταν πόρων για να λειτουργήσουν στο Σουδάν ήδη πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων.

Φόβοι για έξοδο «πάνω από 800.000 ανθρώπων»

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τις δυνάμεις των παραστρατιωτικών από τα μέσα Απριλίου ανάγκασαν περισσότερους από 334.000 ανθρώπους να διαφύγουν από την χώρα.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες ξεπερνούν όλες τις μετακινήσεις που συνδέονται με την σύρραξη στο Σουδάν το 2022», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο ΟΗΕ φοβάται μαζική έξοδο από το Σουδάν «άνω των 800.000 ανθρώπων», αν συνεχισθούν οι συγκρούσεις, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές αγνοούν τις συμφωνίες για εκεχειρία, ενώ η διεθνής κοινότητα φοβάται ανθρωπιστική καταστροφή.

«Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στις αρχές της και προσπαθούμε να παραθέσουμε τους αριθμούς για να δώσουμε μία εικόνα για τις διαστάσεις της έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Ολγκα Σαραγκάντο, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

kathimerini.gr

Related Articles

Back to top button