ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσία: Αδιέξοδο στις εξαγωγές σιτηρών «εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων»

Η Μόσχα επιμένει να κατηγορεί τη Δύση ότι δεν επιτρέπει την εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας που την αφορά.

Καμία πρόοδος δεν φαίνεται να σημειώνεται ως προς την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας που εγείρονται λόγω της «στρατηγικής κυρώσεων» της Δύσης, δήλωσε ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον σήμερα, τη στιγμή μάλιστα που απομένουν λίγες εβδομάδες ώσπου να εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας που εγγυάται τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Εξαγωγή Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια, ή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, κι ανανεώθηκε για δεύτερη φορά τη 19η Μαρτίου.

Επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Αν δεν αρθούν τα εμπόδια που καταγγέλλει η Ρωσία, η συμφωνία θα εκπνεύσει στις 18 Μαΐου. Η Μόσχα επιμένει να κατηγορεί τη Δύση ότι δεν επιτρέπει την εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας που την αφορά.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμιά πρόοδος στην επίλυση των χρηματοπιστωτικών και εφοδιαστικών προβλημάτων για τη διάθεση ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων», ανέφερε ο Αντρέι Λεντένεφ, στέλεχος της πρεσβείας της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μέσω της πλατφόρμας Telegram. Επιπλέον, πρόσθεσε, «η εισαγωγή αγροτικού εξοπλισμού στη Ρωσία παραμένει δύσκολη».

Ο κ. Λεντένεφ χαρακτήρισε το αδιέξοδο άμεση συνέπεια της «στρατηγικής των κυρώσεων» των ΗΠΑ και των εταίρων της σε βάρος της Μόσχας, που συμπεριλαμβάνει περιορισμούς στους τομείς της διεκπεραίωσης πληρωμών μέσω τραπεζών, του εφοδιασμού, των ασφαλίσεων κ.λπ.

kathimerini.gr

Related Articles

Back to top button