ΚΟΙΝΩΝΙΑΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Για ποιους δεν θα κόβεται προσωρινά το ρεύμα όταν δεν πληρώνουν

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφάσισε για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις διακοπές ρεύματος

Τείχος προστασίας απέναντι στις διακοπές ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής ύψωσε την Πέμπτη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από προσφυγή φορέων και καταναλωτών.


Με την απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες οφειλετών της ΔΕΗ.

Η δικαστική προστασία έχει ισχύ έως τις 6 Ιουλίου ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η συλλογική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στον Άρειο Πάγο με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης κατόπιν προσφυγής της ΔΕΗ.

Η απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου προστατεύει, κατ’ αρχάς, τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς πελάτες καθώς και αυτούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή ενέργειας, όπως, για παράδειγμα, ασθενείς με μηχανική υποστήριξη.

Στον νόμο του 2011 που επικαλέστηκε το δικαστήριο εντάσσονται και οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οικονομικά ασθενείς ώστε να προστατεύονται από διακοπές ρεύματος λόγω αδυναμίας καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής θεωρούνται:

Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ
Νοικοκυριά με δύο ενήλικες ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο και εισόδημα έως 13.500 ευρώ
Νοικοκυριά με δύο ενήλικες και ένα ανήλικο ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα με εισόδημα έως 15.750 ευρώ
Νοικοκυριά με τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα με εισόδημα έως 18.000 ευρώ
Νοικοκυριό με τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες με τρια ανήλικα ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα και εισόδημα έως 24.750 ευρώ
Νοικοκυριά με τέσσερις ενήλικες ή με δύο ενήλικες και τέσσερα ανήλικα ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα και εισόδημα έως 27.000 ευρώ

tromaktiko.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button