ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πατούλης: Στόχος μας η ανακύκλωση του 55% των σκουπιδιών που εμείς οι ίδιοι παράγουμε

Με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της «Έρευνας Κοινής Γνώμης στην Αττική για τον Διαχωρισμό των Απορριμμάτων και την Ανακύκλωση», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κήρυξε και επίσημα την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ με κεντρικό μήνυμα “Δώσε αξία στα σκουπίδια σου”.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς παρουσίασαν ολοκληρωμένη έρευνα γνώμης των πολιτών  για την ανακύκλωση στην Αττική. Παρών στην συνέντευξη τύπου  ήταν και  ο πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Βασίλη Κόκκαλη.

Πρόκειται για μία  έρευνα που τα αποτελέσματά της θα αποτελέσουν οδηγό για την πράσινη μετάβαση της Αττικής, για τη σωστή διαχείριση των στέρεων αποβλήτων, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το 2025 καθώς και για την ορθή ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση και τα οφέλη της

«Η χώρα μας και κατά συνέπεια η Αττική, είναι στις τελευταίες θέσεις ανακύκλωσης στην Ευρώπη. Αυτό επιδιώκουμε να αλλάξει, με το να γίνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα 20 χρόνια. Βάρος στην ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή και χωροταξική αποκέντρωση στην επεξεργασία των απορριμμάτων. Ο μεγάλος μας στόχος με ορίζοντα το 2025 είναι να πάψουμε να θάβουμε απορρίμματα χωρίς επεξεργασία στην χωματερή της Φυλής. Σήμερα, δυστυχώς, θάβεται το 90% των σκουπιδιών. Παράλληλα, θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο της ανακύκλωσης του 55% των σκουπιδιών που εμείς οι ίδιοι παράγουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια δημοσκόπηση, αλλά για μια ερευνητική μελέτη που αφορά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αττικής. Η διαχείριση των αποβλήτων είναι μια βραδυφλεγής βόμβα. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται το πρόβλημα μόνο όταν δεν μαζεύονται τα σκουπίδια από τους κάδους και όταν συσσωρεύονται σε δημόσιους χώρους. Όμως, η πρόκληση για εμάς, είναι από την στιγμή που μαζευτούν τα σκουπίδια, να γίνεται η διαχείρισή τους με τρόπο φιλικό, νόμιμο και ευρωπαϊκό».

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με κινήσεις που θα έχουν τέτοια κατεύθυνση για να τον καταστήσουν εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό, λαμβάνει υπόψη την γνώμη των πολιτών, που δεν είναι ικανοποιημένοι με την έως τώρα διαχείριση ενώ παράλληλα ο βαθμός ενημέρωσης τους – σε ότι αφορά τα βιο απόβλητα και τα ανταποδοτικά οφέλη της ανακύκλωσης- είναι χαμηλός.

Η περιφέρεια Αττικής έγινε η πρώτη περιφέρεια που διαθέτει εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό  από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων με βάση τον εθνικό σχεδιασμό. Εγκρίθηκε η διάθεση 98,3 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των όποιων θα αγοραστεί και θα διατεθεί σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης. Παράλληλα η περιφέρεια Αττικής, διαθέτει και παρατηρητήριο ανακύκλωσης, με έγκυρα στοιχεία, για να έχει πρόσβαση κάθε πολίτες για τα ποσοστά ανακύκλωσης ανά δήμο.         

«Φιλοδοξούμε να κάνουμε μια νέα αρχή, δίνοντας βάρος στην γνώμη των πολιτών, αναδεικνύουμε τις συλλογικές αλλά και τις ατομικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, για τα οφέλη για το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας» κατέληξε ο Γιώργος Πατούλης.

«Η μελέτη αυτή είναι μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα «δώσε αξία στα σκουπίδια σου». Έργα και παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση της Αττικής». «Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε δημοφιλή τουριστικό προορισμό την Αττική μας, 12 μήνες τον χρόνο και αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν ξεκινήσουμε από τα απλά αλλά πολύ σημαντικά, όπως τη διαχείριση των αποβλήτων» πρόσθεσε ο Γιώργος Πατούλης και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Metron Analysis Στράτο Φαναρά, που παρουσίασε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα και πορίσματα της έρευνας. Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της έρευνας, η διεξαγωγή της έγινε κατά τη διάρκεια του διαστήματος 31 Μαρτίου έως 11 Απριλίου 2022 και το δείγμα αφορά 1.400 άτομα από όλους τους Δήμους με κεντρικό μότο «Δώσε αξία στα σκουπίδια σου» θα προβάλλονται στους πολίτες για τον επόμενο 1,5 χρόνο. Στους δήμους της περιφέρειας Αττικής:

● το 86% πιστεύει ότι σήμερα η ανακύκλωση δε γίνεται σωστά,

● το 68% πιστεύει ότι η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι χειρότερη συγκριτικά με χώρες της Ε.Ε.,

● το 76% χαρακτηρίζει ντροπή τις χωματερές (επισημάνθηκε ως σημείο προβληματισμού το υψηλό ποσοστό της τάξης του 21% που θεωρεί τις χωματερές «αναγκαίο κακό»),

● το 63% δηλώνει ότι τα σκουπίδια είναι πολλά στον χώρο όπου κινείται και ζει,

● το 79% τονίζει ότι το υπάρχον σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική απαιτείται να αλλάξει,

● το 83% ζητά περισσότερη ενημέρωση γύρω από θέματα ανακύκλωσης,

● η πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει τι είδους απόβλητα μπαίνουν σε κάθε κάδο (π.χ. το 61% δε γνωρίζει ότι στον καφέ κάδο μπαίνουν βιοαπόβλητα).

Τέλος, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «στην Αττική βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η κατασκευή τριών σύγχρονων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, διαδικασία που εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button