ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παρεμβάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα

Νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα καύσιμα καθώς καλπάζουν οι τιμές, με τους οδηγούς να βρίσκονται σε απόγνωση αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν την ανοδική πορεία της βενζίνης, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για τα καύσιμα μπορεί να πραγματοποιηθούν ανά πάσα στιγμή μέσα στο επόμενο 10ήμερο και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Επίσης εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η επιδότηση που θα δοθεί θα είναι απευθείας στην αντλία (και σε ό,τι αφορά στη βενζίνη) κατά το πρότυπο του diesel κίνησης και θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν πλέον ότι η απόφαση έχει ληφθεί και απομένουν τα τυπικά για τις ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη βρεθεί η αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, που είναι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Αυτός έχει δημιουργηθεί από την θετική πορεία που είχαν τα δημόσια έσοδα τον Μάιο, αλλά και η πορεία του τουρισμού που σε κάποιες περιπτώσεις τα έσοδα φαίνεται να υπερβαίνουν ακόμη και αυτή του 2019, που είχε δημιουργηθεί το απόλυτο ρεκόρ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατες δηλώσεις, αν και τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για νέα παρέμβαση, εντούτοις εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που θα επιστραφεί στην κοινωνία ώστε να αμβλύνει τις συνέπειες που προκαλεί ο πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και βέβαια στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός έχει τονίσει «είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από δύο βασικές πηγές, οι οποίες και αλληλοσυμπληρώνει η μία την άλλη.

Η πρώτη αφορά την πορεία των δημοσίων εσόδων. Ήδη στο πρώτο 4μηνο του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος) έχει υπάρξει υπέρβαση του στόχου που είναι πάνω από 1,7 δισ. ευρώ. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ήδη ξοδευτεί, αφού το πακέτο το ρεύμα που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή είναι της τάξεως του 3,2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον Μάιο τα έσοδα κινήθηκαν αρκετά πάνω από τον στόχο.

Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λύνει τα χέρια της κυβέρνησης, ώστε αφενός να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αφετέρου να μην υπάρξει σημαντική δημοσιονομική απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button