karfi.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Παράταση στην εφαρμογή του νέου μοντέλου προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία

Κοινοποίηση

Παράταση στο νέο μοντέλο προμηθειών φαρμάκων για τα νοσοκομεία. Εκκρεμεί η ενσωμάτωση των φαρμάκων από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Φάρμακα: Παράταση στην παράταση για την πλήρη εφαρμογή του νέου μοντέλου προμηθειών στα νοσοκομεία

Νέα παράταση στην πλήρη εφαρμογή του νέου μοντέλου προμηθειών της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), στο πλαίσιο του οποίου η Αρχή καθίσταται κεντρικός αγοραστής για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, προβλέπει νέα Υπουργική Απόφαση.

Αν και η νέα διαδικασία εφαρμόζεται από τις 26 Μαΐου για τέσσερις διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ, βασική εκκρεμότητα παραμένει η ενσωμάτωση των φαρμάκων που έχουν «περάσει» από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Οι διαγωνισμοί εντάσσονται σταδιακά στην πλατφόρμα της κεντρικής παραγγελιοληψίας, που λειτουργεί και χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερους από 750 χρήστες. Μέσω του νέου συστήματος (κεντρική διαχείριση, παραγγελιοληψία και τιμολόγηση φαρμάκων), έως τις 7/7/2023, η ΕΚΑΠΥ έχει λάβει συνολικά 514 παραγγελίες από 96 νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 487 έχουν ήδη εκτελεστεί, με την αξία τους να ανέρχεται σε 367.952 ευρώ. Οι παραγγελίες αφορούν σε 36 διακριτούς κωδικούς ΕΟΦ (μοναδικά σκευάσματα).

Στο επόμενο στάδιο αναμένεται να ενταχθεί και όλο το «προϊόν» της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, δηλαδή οι εμπιστευτικές συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις εκπτώσεις σε ανοιχτούς ή κλειστούς προϋπολογισμούς.

Η «πρεμιέρα» της εν λόγω διαδικασίας, μέσω της πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ, είχε μετατεθεί από τις 3 Απριλίου για την 1η Ιουλίου, ωστόσο, με νέα απόφαση, την οποία προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Aρχής, Άρης Αποστόλου, από το βήμα του 14ου Pharma & Health Conference, την Τετάρτη (12/7), παίρνει παράταση για τις 2 Οκτωβρίου.

Διαγωνιστικές διαδικασίες ύψους 300 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τον Απρίλιο του 2022 η Αρχή έχει ήδη σχεδιάσει και διεξάγει 9 διαγωνιστικές διαδικασίες, συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ:

 • Ιατρικό Βαμβάκι (σε διαδικασία κατακύρωσης) – 920.000 €
 • Ειδικά Αναλώσιμα Υλικά των Μονάδων Αντιμετώπισης ισχαιμικού Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (σε διαδικασία κατακύρωσης) – 65.100.000 ευρώ
 • Προμήθεια Ψυκτικών Θαλάμων για τις ανάγκες της αποθήκευσης εμβολίων (ολοκληρώθηκε) – 50.000 ευρώ
 • Προμήθεια 5 Δραστικών ουσιών – Φαρμάκου (σε διαδικασία κατακύρωσης) – 60.000.000 ευρώ
 • Υπηρεσίες Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (σε διαδικασία αξιολόγησης) – 109.000.000 ευρώ
 • Ενδοφθάλμιοι Φακοί (σε διαδικασία αξιολόγησης) – αξίας 21.000.000 ευρώ
 • Αορτικές Διαδερμικές Βαλβίδες, σε διαγωνισμό – αξίας 36.000.000 ευρώ
 • Υπηρεσίες Λειτουργίας για τις Μονάδες Αντιμετώπισης Ισχαιμικού Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (σε διαγωνισμό) – αξίας 1.200.000 ευρώ
 • Υπηρεσίες Διαχείρισης και Αποθήκευσης Εμβολίων για την Covid-19 (σε διαγωνισμό) – 2.600.000 ευρώ

Παράλληλα, ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να προχωρήσει:

 • Την υλοποίηση προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» (2.200.000 ευρώ)
 • Οριζόντια τεχνική βοήθεια για τις ανάγκες υλοποίησης των έργων του Υπουργείου Υγείας (19.000.000 ευρώ)
 • Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (ΠΦΥ)– εξοπλισμός κέντρων υγείας (46.000.000 ευρώ)
 • Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα – Εξοπλισμός νοσοκομείων (81.000.000 ευρώ)
 • Ίδρυση Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» – Εξοπλισμός & Υπηρεσίες (11.000.000 ευρώ)

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, η ΕΚΑΠΥ σχεδιάζει το επόμενο διάστημα (μέχρι το τέλος του χρόνου και την επόμενη χρονιά) κεντρικούς διαγωνισμούς για γάντια, χειρουργικά ράμματα, βηματοδότες και απινιδωτές, ορθοπεδικά υλικά (ισχίο και γόνατο), ουρολογικούς καθετήρες στεντ και ενδοστεαφανιαίες προθέσεις, ραδιοφάρμακα, ασκούς αίματος, αντιδραστήρια και απολυμαντικά.

Περαιτέρω, στο σχεδιασμό της περιλαμβάνεται η εφαρμογή της ενιαίας κωδικοποίησης για το σύνολο των υλικών και υπηρεσιών, στο χώρο της Υγείας και ήδη έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός. Τέλος, έχει ήδη ετοιμαστεί και το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία το Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής Αναλωσίμων -ένας κεντρικός δίαυλος επικοινωνίας με τα νοσοκομεία- το οποίο θα συλλέγει τις απαιτούμενες πληροφορίες, ψηφιακά και θα αποτελέσει τη βάση για καλύτερο προγραμματισμό των προμηθειών.

reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θανάσης Βισκαδουράκης: «Εισπρακτική “άρπαξε” την αποζημίωση για τις πλημμύρες από τον πεθερό μου»

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε ακόμα ένα παράνομο μίνι καζίνο στην Καλλιθέα

Βίντεο με επίθεση του «δράκου των Εξαρχείων» – Οι καταγγελίες για τις απόπειρες βιασμού και τα προειδοποιητικά μηνύματα κατοίκων