ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Πάτρα: Νέα ηλεκτρονική απάτη εις βάρος επιχείρησης με λεία 135.000 ευρώ

Δεν έχουν τέλος οι ηλεκτρονικές απάτες επιτήδειων εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών και επιχειρήσεων

Νέα απάτη καταγγέλθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στην Ασφάλεια Πατρών από εταιρεία, η οποία έλαβε ένα mail με δήθεν αποστολέα την Tράπεζά της.

Ειδικότερα οι υπεύθυνοι της επιχείρησης έλαβαν e-mail στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο για τις υποχρεώσεις τους θα έπρεπε αντί για Τράπεζα στην Πολωνία, με την οποία συνεργάζονταν, να καταβάλλουν τα χρήματα σε Τράπεζα Αγγλικών συμφερόντων.

Οι υπεύθυνοι χωρίς να υποψιαστούν το παραμικρό, ακολούθησαν τις οδηγίες στο mail και πραγματοποίησαν τμηματικά δύο πληρωμές, 71.000 ευρώ και 64.500 ευρώ αντίστοιχα.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας έμειναν ήσυχοι πως είχαν εξοφλήσει, μέχρι που δέχθηκαν οχλήσεις από την κανονική Τράπεζα πώς οι λογαριασμοί τους ήταν ανεξόφλητοι. Τότε κατάλαβαν πως είχαν πέσει θύματα απάτης και στη κατέφυγαν στην Ασφάλεια Πατρών, η οποία έχει ξεκινήσει τις σχετικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι με διάφορες μεθόδους αποσπούν χρηματικά ποσά από πολίτες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας πρόσφατα ενημέρωσε πολίτες αλλά και επιχειρήσεις για τις διάφορες μορφές απάτης συστήνοντας την ιδιαίτερη προσοχή τους.

Ειδικά για τις απάτες σε επιχειρήσεις, όπως ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και:

προσποιούνται εκπροσώπους εταιρειών, οργανισμών, Σωμάτων Ασφάλειας και άλλων Κρατικών Υπηρεσιών
με το πρόσχημα παραγγελίας προϊόντων (όπως μάσκες, αντισηπτικά, εκτυπωτές, αναλώσιμα κ.α.) ζητούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας του χρήστη (αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας CVV , που αναγράφεται στην πίσω πλευρά της κάρτας)
Με τον αριθμό, τον κωδικό και τα στοιχεία του θύματος αιτούνται μεταφορά χρημάτων ή πραγματοποίηση συναλλαγής με αποδέκτες των χρημάτων τους ίδιους,
Στη συνέχεια ζητούν από το θύμα να τους πει τον εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης συναλλαγής (OTP) που στέλνει η τράπεζα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος και αφαιρούν τα χρήματα.
Προσοχή:

Μην δίνετε ποτέ τηλεφωνικά σε τρίτους τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας (CVV)
Μην δίνετε ποτέ με τρίτους τον εξαψήφιο αριθμό επιβεβαίωσης συναλλαγής OTP, που σας στέλνει η τράπεζα σας στο κινητό σας τηλέφωνο

tromaktiko.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button