ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 258 εκατ. άνθρωποι είχαν ανάγκη από επείγουσα επισιτιστική βοήθεια το 2022

Μέσα στο 2022 αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια.

Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, των οικονομικών σοκ και των κλιματικών καταστροφών, η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώθηκε στον κόσμο το 2022, με 258 εκατ. ανθρώπους να χρήζουν επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας συγκριτικά με 193 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, όπως προειδοποίησαν την Τετάρτη πολλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτή η έβδομη έκδοση της παγκόσμιας Έκθεσης για τις επισιτιστικές κρίσεις είναι δριμύ κατηγορητήριο για την αποτυχία της ανθρωπότητας να προχωρήσει προς την εξάλειψη της πείνας, τον υπ’ αριθμόν 2 στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης», του ΟΗΕ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην εισαγωγή της έκθεσης.

Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε «για τέταρτη συνεχή χρονιά» με εκατομμύρια ανθρώπους να «υποφέρουν από τόσο σοβαρή πείνα που απειλεί άμεσα τη ζωή τους», σημειώνουν οι 17 φορείς του δικτύου αυτού, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ή ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση περιλαμβάνει πέντε χώρες παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη, δηλαδή 58 χώρες, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των αριθμών αυτών.

Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια «παραμένει σε μη αποδεκτό επίπεδο», κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, την Νιγηρία ή ακόμα και στην Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι συγκρούσεις παραμένουν ο βασικός παράγοντας για επισιτιστικές κρίσεις», ανέφερε ο FAO σε σύνοψη της έκθεσης, αλλά τα οικονομικά σοκ που σχετίζονται με την Covid-19 και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία βάρυναν ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες το 2022.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής ή οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για την επιδείνωση αυτής της επισιτιστικής ανασφάλειας.

ΠΗΓΗ: news247

Related Articles

Back to top button