karfi.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ν. Μπορνόζης (Capital Link): Στηρίζουμε το ταξίδι της ελληνικής ναυτιλίας στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Ομιλία στο πρώτο Ετήσιο Ελληνοαμερικανικό Ναυτιλιακό Γκαλά που διοργανώθηκε την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, από το Propeller Club of the United States, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Capital Link κ. Νίκος Μπορνόζης, όπου αναφέρθηκε στο έργο της εταιρείας για την προώθηση της Ελλάδας και της ελληνικής ναυτιλίας στην επενδυτική κοινότητα των ΗΠΑ.

Το γκαλά πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να τιμήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες είναι εισηγμένες στις αμερικανικές αγορές και να γιορτάσει τη συνεργατική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Μπορνόζης ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή και ευγνωμοσύνη που αισθάνεται για τη βράβευσή του από το Propeller Club to 2016 για τη συμβολή μου στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας.

“Η Capital Link έχει συμμετάσχει και υποστηρίξει το ταξίδι της ναυτιλίας, και της Ελληνικής Ναυτιλίας ειδικότερα, στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ και είχαμε το προνόμιο να συνεργαστούμε με τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που αναγνωρίζονται απόψε εδώ”, σημείωσε.

Κάνοντας μια ιστορική ανασκόπηση δήλωσε πως “η πραγματική έλευση της ναυτιλίας στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2002, όταν η Tsakos Energy Navigation μετέφερε την εισαγωγή της από το Όσλο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Έκτοτε, υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα με ναυτιλιακές εταιρείες από την Ελλάδα και αλλού να εισάγονται σε χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, η οποία παραμένει για τα χρηματοοικονομικά κεφάλαια για τη ναυτιλία και όχι μόνο”.

O κ. Μπορνόζης ανέφερε στην ομιλία του “πως όταν η ναυτιλία έκανε την εμφάνισή της στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές ήταν μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, για την οποία η πλειοψηφία των επενδυτών δεν γνώριζε πολλά. Επιπλέον, ως νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και χωρίς να αποτελεί μέρος οποιουδήποτε χρηματιστηριακού δείκτη, δεν ήταν μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που οι επενδυτές έπρεπε να κατέχουν. Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους επενδυτές, η ναυτιλία εκείνη την εποχή ήταν ο “αόρατος” κλάδος, καθώς οι τρόποι μεταφοράς που είχαν δει και γνώριζαν ήταν οι αεροπορικές εταιρείες, τα φορτηγά και οι σιδηρόδρομοι. Ενώ μπορούσαν να συνδέσουν τη ναυτιλία με τα ονόματα των Χρυσών Ελλήνων, όπως ο Ωνάσης, ο Νιάρχος και ο Λιβανός, για τη συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών εκείνη την εποχή ήταν μια εξωτική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, μια ασταθής, κυκλική και εποχιακή βιομηχανία¨.

Όμως, όπως τόνισε “από το 2002 μέχρι σήμερα, η ναυτιλία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Σήμερα υπάρχουν 48 ναυτιλιακές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο με συνολική κεφαλαιοποίηση σχεδόν 39 δισ. δολαρίων. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, υπάρχουν 27 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, με συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 9 δισ. δολάρια”.

Ο κ. Μπορνόζης αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο είχαν μετασχηματιστικό αντίκτυπο στην αποδοχή των ναυτιλιακών μετοχών στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές:

  • Πρώτον, μετά από μια σειρά δύσκολων ετών με χαμηλή ή αρνητική κερδοφορία, η ναυτιλιακή βιομηχανία διανύει μια περίοδο υγιούς κερδοφορίας. Καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες κέρδισαν χρήματα, το ίδιο έκαναν και οι επενδυτές τους.
  • Ο δεύτερος παράγοντας είναι η πανδημία. Όταν είμαστε όλοι κλειδωμένοι στο σπίτι, όλοι τρέξαμε στους υπολογιστές παραγγέλνοντας κάθε είδους αγαθά μέσω διαδικτύου. Όλοι θυμόμαστε τις δυσκολίες και τις εμπλοκές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού λόγω της πανδημίας. Η Wall Street Journal βγήκε εκείνη την εποχή με ένα πολύ περιγραφικό σύνθημα “No Shipping – No Shopping”, το οποίο έκανε τη ναυτιλία οικείο όνομα. Αύξησε την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης καταναλωτικής και επενδυτικής κοινότητας σχετικά με τον ζωτικό ρόλο της ναυτιλίας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
  • Τρίτον, η γεωπολιτική ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία και της σταδιακής απεμπλοκής της Δύσης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές. Η ώθηση για “ενεργειακή ασφάλεια” αύξησε την ευαισθητοποίηση για τον ζωτικό ρόλο της ναυτιλίας ως ζωοδόχου γραμμής για το παγκόσμιο εμπόριο, για την ευημερία των οικονομιών και για την εθνική ασφάλεια.

“Κοιτάζοντας μπροστά, η ναυτιλία έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό προγεφύρωμα στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του συνολικού αμερικανικού χρηματιστηρίου. Πρόσθετες εισαγωγές θα βοηθήσουν τον κλάδο να αυξήσει το προφίλ του προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και εναλλακτικές λύσεις στους επενδυτές. Και αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς σήμερα οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου. Ταυτόχρονα, οι κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης και των κανονιστικών απαιτήσεων, οι οποίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση και την ανανέωση του στόλου. Έτσι, οι αγορές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή κεφαλαίων στον κλάδο. Και σήμερα, η ναυτιλία βρίσκεται στο περισκόπιο ενός πολύ ευρύτερου επενδυτικού σύμπαντος, το οποίο βλέπει τη ναυτιλία ως ζωτικής σημασίας βιομηχανική δραστηριότητα και μέρος της παγκόσμιας υποδομής logistics”, τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπορνόζης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ευκαιρία να απευθυνθεί σε αυτούς και πρόσθεσε πως η προβολή της Ελλάδας και της ελληνικής ναυτιλίας “δεν είναι μόνο μια επαγγελματική δραστηριότητα για την αδελφή μου Όλγα και εμένα, είναι ένα πάθος στο οποίο έχουμε αφιερώσει ευτυχώς σχεδόν μια ολόκληρη ζωή. Έχουμε το προνόμιο να έχουμε συμμετάσχει στο ταξίδι της ναυτιλίας και της ελληνικής ναυτιλίας ειδικότερα στις δημόσιες αγορές και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι μαζί σας”.

capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κατρίνης: Προστατεύοντας το μέλλον μας – Η αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων

Netflix: Mετά το «Crown» ετοιμάζει νέα σειρά για τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι

ΠΑΣΟΚ: Οκτώ προτάσεις για νέο ΕΣΥ