ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο προσοντολόγιο στο Δημόσιο – Καταργούνται παρωχημένες ειδικότητες, όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Νέο προσοντολόγιο αποκτά ο Δημόσιος Τομέας, μετά από 20 χρόνια. Οι προωθούμενες αλλαγές βάζουν τέλος σε ειδικότητες, που θεωρούνται παρωχημένες -και πρακτικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης- με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μοντέλου, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μίας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Τέλος σε παρωχημένες ειδικότητες βάζει το νέο προσοντολόγιο που αποκτά το δημόσιο μετά από 20 χρόνια. Συνοδοί ανελκυστήρων ή ελεγκτές σταθμευμένων οχημάτων καταργούνται μαζί με άλλους 1.150 κλάδους ειδικοτήτων που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Συνολικά από τους 2700 μένουν 550.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέοι κλάδοι – ειδικότητες, εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες εξελίξεις, όπως ΠΕ Βιοϊατρικών Επιστημών, ΠΕ Διοίκησης Τουρισμού, ΠΕ Σωφρονιστικής Διοίκησης, ΠΕ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Τεχνικού Ασφαλείας ,ΤΕ Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων κλπ.

Το  σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που αναμένεται να κατατεθεί στο ΣτΕ την επόμενη εβδομάδα, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Με αυτό ορίζονται, πλέον, ενιαία οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες καθώς και τα τυπικά προσόντα χωρίς να διαφοροποιούνται οι μόνιμοι υπάλληλοι από τους ΙΔΑΧ.

Ακόμα, επιχειρείται να μπει τέλος σε φωτογραφικές προσλήψεις αφού όλες θα περνούν από ΑΣΕΠ και κάθε φορέας δεν θα κάνει ξεχωριστό διαγωνισμό.

Το νέο κλαδολόγιο σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ψηφιακού οργανογράμματος σε κάθε υπηρεσία και φορέα του Δημοσίου, θα δίνει καλύτερη εικόνα στις ελλείψεις προσωπικού ώστε να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός προσλήψεων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button