ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Γιατί τράβηξε κόκκινη γραμμή στην εκλογολογία

Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει», δήλωσε ο πρωθυπουργός «κλείνοντας» τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – Η υποδοχή στη ΝΔ και η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ανήμερα των τρίτων γενεθλίων της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βάλει τέλος με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό στα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Σε ένα περιβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο και ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι θα μείνει στο τιμόνι και δεν θα επιτρέψει την αστάθεια που θα επέφερε μια διπλή εκλογική αναμέτρηση, με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση επικεφαλής σε μεγάλο μέρος της διαδρομής.

Το ενδιαφέρον, πάντως, ήταν ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης δεν επανέλαβε απλά την πρόθεση να πάει στο τέλος της θητείας του, αλλά την επεξήγησε με ένα πολιτικό αφήγημα. Στην πραγματικότητα, αντέστρεψε το επιχείρημα υπέρ της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, επιμένοντας σε κυβερνητική κανονικότητα. Υπογράμμισε, δηλαδή, ότι ο δύσκολος χειμώνας δεν είναι αφορμή προεκλογικής αντιπαράθεσης, αλλά λόγος για να μην τραβήξει κανείς την κάρτα των πρόωρων εκλογών. «Εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό, είναι σώφρον να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα της διακυβέρνησης για κάποιες εβδομάδες σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση;», διερωτήθηκε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν στο protothema.gr ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι η εξάντληση της τετραετίας και προσθέτουν ότι ο ίδιος ποτέ δεν μετακινήθηκε ουσιωδώς από τη βούλησή του να ολοκληρώσει τη θητεία του στον προγραμματισμένο χρόνο. «Έχει μια θεσμική προσέγγιση που λίγοι αντιλαμβάνονται», εξηγεί κορυφαίος υπουργός για την επιμονή του κ. Μητσοτάκη σε σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Άλλος συνομιλητής του, παράλληλα, προσθέτει ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί άλλη μια κρίση τον επόμενο χειμώνα, ενώ ο πρωθυπουργός κάνει και τον…λογαριασμό του με την ιστορία και το τι αυτή θα γράψει για μια ταραγμένη περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, δε, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να κλείσει τη σχετική συζήτηση και για να μην «κατέβουν» τα κυβερνητικά μολύβια το επόμενο διάστημα, όσο και αν ο τελευταίος χρόνος της θητείας μιας κυβέρνησης έχει de facto εκλογικά χαρακτηριστικά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button