ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπo

Ο ιρανικός στρατός κατέλαβε δύο δεξαμενόπλοια ελληνικής σημαίας, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές που επικαλείται το TradeWinds

Δύο ελληνόκτητα τάνκερ καταλήφθηκαν από τον στρατό του Ιράν σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές. Η κατάληψη στα πλοία έγινε από ένοπλους που προσέγγισαν τα πλοία από ελικόπτερα.

Το υπουργείο Εξωτερικών με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε το Lloyd’s, που μετέδωσε ότι σε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα έγινε επέμβαση σε διεθνή ύδατα από τον στρατό του Ιράν κατά τη διάρκεια του πλου στον Περσικό Κόλπο.

Ναυτιλιακές πηγές επιβεβαίωσαν ότι έγιναν δύο παρόμοιες επιχειρήσεις στα πλοία Suezmaxes Delta Poseidon και Prudent Warrior. Kαι τα δύο πλοία είναι υπό ελληνική σημαία και προσεγγίστηκαν από ιρανικά ελικόπτερα το απόγευμα της Παρασκευής (27/5).

Και στα δύο δεξαμενόπλοια, τα κατέλαβε ο Ιρανικός στρατός και στη συνέχεια, συνοδεία πλοίων του πολεμικού ναυτικού του Ιράν, οδηγήθηκαν στα ιρανικά ύδατα, λίγα μίλια από την ακτή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από την Lloyd’s List Intelligence δείχνουν ότι τα τελευταία σήματα AIS που καταγράφηκαν από το Delta Poseidon, στο οποίο επιβιβάστηκαν Ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις την Παρασκευή, και το Prudent Warrior, το οποίο φέρεται να κατασχέθηκε επίσης από ιρανικές δυνάμεις την Παρασκευή (27 Μαΐου).

Τα περιστατικά έρχονται εν μέσω διαφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Αθήνας για την κατάσχεση από τις ΗΠΑ ιρανικού φορτίου πετρελαίου από ρωσικό δεξαμενόπλοιο που κρατείται σε ελληνικό λιμάνι με την Τεχεράνη να καταγγέλλει την κίνηση αυτή ως «διεθνή ληστεία».

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, το Delta Poseidon (IMO: 9468671), το οποίο πλέει υπό ελληνική σημαία, προσεγγίστηκε από ιρανικό ελικόπτερο στις 27 Μαΐου.

Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει φορτίο στη Μπασρά του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Lloyd’s List Intelligence, ο προορισμός του δεξαμενόπλοιου ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι, κοντά στην Κόρινθο, και το φορτίο θεωρείται ότι προοριζόταν για το διυλιστήριο της Motor Oil που βρίσκεται εκεί.

Το Delta Poseidon είναι μέρος του στόλου της Delta Tankers με έδρα την Ελλάδα.

Η Lloyd’s List πληροφορήθηκε ότι το πέντε ετών suezmax της Polembros Shipping Prudent Warrior (IMO: 9753545) καταλήφθηκε από ιρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για την κίνηση, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη πράξη πειρατείας».

Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε επίσης στον απεσταλμένο της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ εκεί, για την κατάσχεση στην Ελλάδα του φορτίου από το aframax Lana (IMO: 9256860), που παλαιότερα ονομαζόταν Pegas.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button