ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος απο την απόσυρση φτηνών φαρμάκων απο την αγορά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πανελήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) για την απόσυρση φαρμάκων απο τις εταιρείες λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής τους.

«Το φαινόμενο παρατηρείται ολοένα και συχνότερα όπως για παράδειγμα πρόσφατα συμβαίνει με το σκεύασμα prezolon tabl 5mg που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία».

Όπως επισημαίνει ο συλλογος τα σκευάσματα αυτά θα αντικατασταθουν είτε απο ακριβότερα. είτε θα αναλάβει το ίδιο το Δημόσιο την εισαγωγή τους σε πολαπλάσια τιμή μέσω τις κεντρικής φαρμακαποθήκης. Το αποτέλεσμα και στις 2 περιπτώσεις θα είναι η σημαντική επιβάρυνση του και των ασφαλιστικών ταμέίων.

Το φαινόμενο απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα αποτραπεί, εκτιμά ο ΠΦΣ με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

Related Articles

Back to top button