ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέμα χρόνου το νέο Market Pass – Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι

Περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να επωφεληθούν από το νέο Market Pass, το οποίο θα καλύπτει την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 και θα λάβει υπόψη τις φορολογικές δηλώσεις του 2023.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, η πλατφόρμα για την επιταγή αγορών θα ανοίξει στα τέλη του Αυγούστου ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, μόλις εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μόνο για τους νέους δικαιούχους, στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης που δρομολογεί η κυβέρνηση και στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ενώ όσον αφορά στους παλαιούς δικαιούχους, πιθανότατα η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass θα είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο και μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Ποιες όμως είναι οι διαφορές:

Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.
Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.
Ο τρόπος πληρωμής
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η πληρωμή της επιταγής ενδέχεται να γίνει με μια εφάπαξ πληρωμή σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. για τους δικαιούχους, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί για τις «δόσεις» που είχαν οι δικαιούχοι το προηγούμενο διάστημα.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό αναμένεται να μείνει το ίδιο, σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παράλληλα, παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά:

έως 16.000 ευρώ ο άγαμος
24.000 ευρώ ο έγγαμος
επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο
και περιουσιακά:

έως 250.000 ευρώ ο άγαμος
400.000 ευρώ ο έγγαμος
Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από το Market Pass, ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας ανακοινώσεων για όλα τα μέτρα στήριξης, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, το καλάθι των σχολικών, το Youth Pass, αλλά και νέα δεδομένα για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», τα οποία βρίσκονται το τραπέζι της κυβέρνησης, αξιολογούνται και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Related Articles

Back to top button