ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των Πιθήκων: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης 

Σε εγρήγορση τίθενται τα νοσοκομεία και στην Ελλάδα, με εγκύκλιο που έστειλε ο ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία, μετά τις ανακοινώσεις ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει καταγράψει δεκάδες κρούσματα σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Προς το παρόν κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων δεν έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα ή στην Κύπρο.

Όμως, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η ιογενής ασθένεια δείχνει σημάδια γρήγορης εξάπλωσης.

«Η Πορτογαλία, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, επιβεβαίωσε ότι αυτόν τον μήνα υπήρξαν περισσότερα από 20 ύποπτα κρούσματα λοιμώξεων από ευλογιά των πιθήκων, τόσο στην περιοχή της Λισαβόνας όσο και σε άλλες περιοχές» δήλωσε ο Enrique Perez, διευθυντής περιστατικών COVID-19 στο Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (Pan American Health Organization, PAHO). «Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας έστειλε προειδοποίηση στις κοινότητες επειδή εντοπίστηκαν 8 ασθενείς στη Μαδρίτη.» 

Τα τελευταία νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Αυστραλία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική στη Δυτική Αφρική. Από τα κρούσματα που έχουν έως τώρα εντοπιστεί σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Ευρώπη, μόνο ένα φέρεται να είχε ταξιδέψει στην Αφρική.

«Στην Ισπανία, οι ασθενείς δεν είχαν ταξιδέψει σε περιοχές της Αφρικής, όπου συνήθως κυκλοφορεί αυτός ο ιός, ούτε είχαν ταξιδέψει στις χώρες που έχουν αναφέρει τα πρώτα κρούσματα, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία » εξηγεί η Araceli Arce, αν. διευθύντρια της επιτροπής δημόσιας υγείας στην περιοχή της Μαδρίτης. 

Το πρώτο κρούσμα της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε στις 7 Μαΐου. Ο ασθενής ταξίδεψε στη Νιγηρία, όπου πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τον ιό πριν επιστρέψει στην Αγγλία. 

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο ήπια από την ανθρώπινη ευλογιά και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις όμως μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Μεταδίδεται με σωματική επαφή, κυρίως μέσω σωματικών υγρών, και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, προς το παρόν, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button