ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Αυξημένη διασπορά εποχικής γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες

Ενδείξεις αυξημένης διασποράς της γρίπης κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, καταγράφει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.

Με δεδομένο ότι στο νότιο ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι παράδοξο που η εποχική γρίπη, χτύπησε τόσο νωρίς την πόρτα της Ελλάδας εφέτος.

Βεβαίως να θυμίσουμε ότι τα δύο προηγούμενα έτη, τα κρούσματα της εποχικής γρίπης ήταν πολύ λίγα. Οι επιστήμονες είχαν αναφερθεί στο γεγονός ότι τα υγειονομικά μέτρα- κυρίως χρήση μάσκας και αποστάσεις- αλλά και ο εγκλεισμός, βοήθησαν σημαντ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button