ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Περίπου 400.000 νέοι ψηφίζουν για πρώτη φορά

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Μία ώρα έμεινε για να κλείσουν οι κάλπες των εκλογών και οι νέοι που ψηφίζουν φέτος για πρώτη φορά υπολογίζεται ότι είναι περίπου 400.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Star, 438.000 άτομα είναι μεταξύ 17 και 21 ετών από το σύνολο των ψηφοφόρων και 100.000 είναι μαθητές Λυκείου. «Αισθάνομαι ότι έχω μεγαλώσει τώρα λίγο», «ψήφισα αυτό που διάλεξα μόνος μου» είναι μερικά από τα μηνύματα που στέλνουν οι νέοι που ψήφισαν στις εκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

newsbomb.gr

Related Articles

Back to top button