ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές: Τι κρύβει η πόλωση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Καίγεται το σενάριο συνεργασίας – Πιο κοντά οι δεύτερες εκλογές

Η όξυνση των τελευταίων ημερών στη ρητορική ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και η εκατέρωθεν κριτική σε υψηλούς τόνους φέρνουν πιο κοντά την προοπτική προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές ακόμη και αν τα δύο κόμματα αθροίσουν περισσότερες από 151 έδρες στις 21 Μαΐου, που θα αρκούσαν για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνει μεγάλο μέρος της κριτικής στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος σταθερά επαναλαμβάνει ότι δεν θα συμφωνήσει σε κυβέρνηση με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό ή τον κ. Τσίπρα, ενώ αναδεικνύει και τις προγραμματικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων σε θέματα όπως η αξιολόγηση. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η Ν.Δ. επιχειρεί την επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων του Κέντρου.

Τι κρύβει η πόλωση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα σε όλες τις τελευταίες συνεντεύξεις του να ασκεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, εξέλιξη που φέρνει πιο κοντά το σενάριο των δεύτερων εκλογών, ακόμη και εάν τα δύο κόμματα συγκεντρώσουν 151 έδρες στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ» και «φαίνεται να έχουν έναν κοινό στόχο: να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός». Κατά την πάγια, δε, τακτική του το τελευταίο διάστημα, πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή «υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ» και «ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα με αυτοδύναμη Ν.Δ.».

Λίγες μέρες πριν, ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει προσωπική αναφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως έχει «εμμονή» μαζί του. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε όλες τις αναφορές του ο πρωθυπουργός ασκεί κριτική προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, αποφεύγοντας το μέτωπο εν γένει με το ΠΑΣΟΚ. Η κλιμάκωση αυτή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές έχει συγκεκριμένους στόχους από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου:

Πρώτον, στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως το ΠΑΣΟΚ θα συμπιεστεί από την ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί ο πρωθυπουργός, καθώς υπάρχει μία μερίδα ψηφοφόρων του που εμφορείται από αντισύριζα χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός όχι μόνο επιχειρεί να αυξήσει στην τελική ευθεία τα ποσοστά του κόμματός του, αλλά –και αυτός είναι ο δεύτερος στόχος– να χαμηλώσει και το ΠΑΣΟΚ, μειώνοντας τις όποιες πιθανότητες για συγκυβέρνηση, δεδομένου πως ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει πως το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει για συνεργασίες μόνο εφόσον έχει υψηλό ποσοστό.

Παράλληλα, αναδεικνύοντας τις προγραμματικές διαφορές Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ σε θέματα όπως η αξιολόγηση και το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «αιτιολογεί» γιατί η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι προβληματική ακόμη και εάν στις εκλογές της απλής αναλογικής αθροίζουν 151 έδρες.

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ελευσίνα εξήγγειλε τρία νέα μέτρα που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες:

Πρώτον, όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Δεύτερον, μονιμοποιείται το Freedom Pass, δηλαδή κάθε νέος θα παίρνει 150 ευρώ, όταν θα γίνεται 18 ετών.

Και τρίτον, εξήγγειλε την αύξηση του επιδόματος τέκνων για τους δημοσίους υπαλλήλους και τον εξορθολογισμό του ενιαίου μισθολογίου.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα με σταθμό την Ηπειρο. Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Πάργα εξαπέλυσε «πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόγραμμά του, τονίζοντας πως «παραμύθια από εμένα δεν θα ακούσετε». Οσον αφορά το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία, επανέλαβε τη δέσμευσή του για καλύτερους μισθούς και καλύτερες συντάξεις, τονίζοντας πως η «σφαγή» των συνταξιούχων έχει ονοματεπώνυμο, εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στο ίδιο δε μήκος κύματος, στο οποίο κινείται σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του, έστειλε μήνυμα να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας πως η μάχη δίνεται «μέχρι την τελευταία ψήφο».

Χαρ. Τρικούπη:Εχουμε διαφορέςμε το Μαξίμου

Της Δώρας Αντωνίου

Καιροσκοπισμό και προσπάθεια υφαρπαγής ψηφοφόρων βλέπει η Χαριλάου Τρικούπη πίσω από τις επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη από την πλευρά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές οξύνεται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες και εύλογα προκαλούνται ερωτήματα για τις πιθανότητες θετικής έκβασης μιας συζήτησης για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η Ν.Δ. κινείται έχοντας ως μοναδικό στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας, βλέποντας τη διόρθωση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά τις απώλειες αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Ετσι, στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει σε αυτή τη χρονική στιγμή να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Κέντρου που είχαν ψηφίσει Ν.Δ. το 2019 και τώρα εμφανίζονται να αμφιταλαντεύονται. «Επιδιώκουν στη Ν.Δ., λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, να προσελκύσουν αυτούς τους ψηφοφόρους, είναι σαν να λένε ότι “αν ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ θα προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ψηφοφόρους που δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια προοπτική», αναφέρει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες και μέχρι να φθάσουμε στις κάλπες η Ν.Δ. θα εντείνει αυτή τη ρητορική. Και σημειώνουν σε σχέση με αυτό ότι δείχνει πως το κυβερνών κόμμα δεν έχει ουσιαστική βούληση να μπει σε συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, αλλά κινείται με στρατηγική δύο εκλoγικών αναμετρήσεων και επιδίωξη αυτοδυναμίας.

Απέναντι σε αυτή την επιλογή το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να διακηρύξει ότι «πράγματι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές με τη Ν.Δ.» και απευθύνεται στους ψηφοφόρους ζητώντας ενίσχυση των ποσοστών του.

Παράλληλα, το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη περνάει στην αντεπίθεση μιλώντας για διαφορές του ΠΑΣΟΚ «με το παρακράτος των υποκλοπών, τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς των κάθε λογής “Πάτσηδων” και τα ρουσφέτια, όπως η παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη», και υπογραμμίζει ότι «μοιάζουν πολύ οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σχολίασε (ΣΚΑΪ) τοποθέτηση του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «σε συνέντευξή του είπε ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι αληθές: Οτι διαφωνούμε και διαφέρουμε και πολιτικά και ηθικά. Μετά από καιρό συμφωνούμε με τον κ. Μητσοτάκη».

Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να ξεχωρίσουμε τις έννοιες βιωσιμότητα και σταθερότητα. Είναι άλλο η βιωσιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Νέας Δημοκρατίας και άλλο η σταθερότητα της χώρας».

kathimerini.gr

Related Articles

Back to top button