karfi.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΑΥΤΙΛΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκκενώνονται σπίτα στη Νέα Πέραμο – Ενεργές εστίες σε Λουτράκι, Ρόδο και Σφακιά

Κοινοποίηση

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται τις τελευταίες ώρες καθώς ενισχύονται οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Πριν από λίγο εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους Νέας Περάμου και εκκενώνονται σπίτια.

Ειδικότερα Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Νέα Πέραμο, στον οικισμό Κανδήλι. Η ενίσχυση των ανέμων δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης και ιδιαιτέρως των εναέριων μέσων.
Οι πυροσβέστες δίνουν αγώνα δρόμου μνα δημιουργήσουν ζώνες πυρασφάλειας προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στα σπίτια της περιοχής.

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται στο Λουτράκι , και στην Ρόδο, ενώ νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα στα Σφακιά της Κρήτης.

Ειδικότερα, μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Ρόδο, όπου δίνεται μάχη προκειμένου η φωτιά, που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα, να ελεγχθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Τέλος νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή των Σφακίων στην Κρήτη, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Το μέτωπο εντοπίζεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ενώ αυτή την ώρα καίει ξερά χόρτα.

Η ενημέρωση του υπεύθυνου τύπου της Πυροσβεστικής
Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 17/7 από τα Δερβενοχώρια, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης σημείωσε πως επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, όπως είπε, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Για τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (18/7) στη Ρόδο, ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι εξελίσσεται πλέον στο κέντρο του νησιού, ανάμεσα στους οικισμούς Απόλλωνα και Λάερμα, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Επιχειρούν 86 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, στο έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, αλλά και τέσσερα αεροσκάφη που έφτασαν στην Ελλάδα χθες το απόγευμα από Ιταλία και Γαλλία.

Ανοικτή η Εθνική Οδός
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου από τον κόμβο της Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα. Αντίστροφα στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας παραμένει κλειστή.

Ωστόσο κλειστή είναι η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θηβών μεταξύ της Μάνδρας και των Βιλλίων.

Σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική εφαρμόζεται το 2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του ΠΣ, που εκτός των άλλων προβλέπει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά.

  1. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter καθώς και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.
  2. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γ. Πατούλης: «Θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου στις εκλογές του Οκτωβρίου»

Στα δικαστήρια Πειραιά ο 68χρονος ιερομόναχος που κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικο

O Γιάννης Τάσσιος στο Palmera – Garden Bar στη Θεσσαλόνικη