ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση Interview: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμη κυβέρνηση την δεύτερη Κυριακή

Προς αυτοδυναμία, αλλά την δεύτερη Κυριακή, οδεύει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό του Politic.gr.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να ανακάμπτει, δημοσκοπικά τουλάχιστον, ανοίγοντας την ψαλίδα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 6,3% τη ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ο παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, δεν ξέρω/ δεν απαντώ)…

Πλέον, η η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,3% (από το 31,2% της δημοσκόπησης του Απριλίου) έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,2%). Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 9,8% (από 9,2%), το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,3% (από 6,7%), η Ελληνική Λύση στο 3,8% (από 4%), ενώ το ΜέΡΑ25 είναι σταθερό στο 4%. Για πρώτη φορά το κόμμα του Κασιδιάρη, οι Έλληνες για την Πατρίδα, με ποσοστό 3% (από 2%) φαίνεται ότι οριακά μπαίνει στη Βουλή και ακολουθεί η Εθνική Δημιουργία με 1,9% (από 1,7%).

Αυτοδυναμία την δεύτερη Κυριακή

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρείται σίγουρο πως θα προσφύγουμε στις κάλπες για δεύτερη Κυριακή.

Εκεί, σύμφωνα με την έρευνα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 35,2 (από το 32,3% της πρώτης Κυριακής) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,1% (από το 26%). Δεδομένου ότι τη δεύτερη Κυριακή προβλέπεται κλιμακωτό bonus υπέρ του πρώτου κόμματος όταν αυτό ξεπερνάει πανελλαδικά το 25% (ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται κοντά στο 37%, εφόσον η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πεντακομματική, και στο 38% σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής), και το πλειοψηφικό ποσοστό των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου συσπειρώνεται στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ μπορεί να φτάσει στο 38% και να πετύχει την αυτοδυναμία.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το 48% είναι μεγαλύτερο ποσοστό από το 32,3% της πρόθεσης ψήφου που λαμβάνει η ΝΔ, κάτι που υποδεικνύει ότι την αυτοδυναμία δεν την προτιμούν μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων.

«Γαλάζια» παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή σύμφωνα με το ποιο κόμμα πιστεύουν οι περισσότεροι, η Νέα Δημοκρατία ανοίγει τη ψαλίδα στο 4,1%.

Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση νίκης του προηγούμενου μήνα, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων που κρίνεται πολύ αξιόπιστο από τους πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο όριο του στατιστικού λάθους και συγκεκριμένα στο 2,1%.

«Αρνητική η κυβέρνηση», αναφέρει ένας στους δυο

Στην εκπνοή της τετραετούς θητείας της ΝΔ, το 54% βάζει αρνητικό πρόσημο στο έργο της και το 44% θετικό.

Ωστόσο, όσον αφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα (44%), κάτι που δεν απώλεσε σε καμία από τις προηγούμενες μετρήσεις, έναντι του Αλέξη Τσίπρα (30%).

Τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

Μητσοτάκης 43,1%

Κουτσούμπας 29,2% (από 29,6%)

Τσίπρας 31,7% (από 29,1%)

Βαρουφάκης 23,1% (από 24,5%)

Ανδρουλάκης 21% (από 17,5%)

Βελόπουλος 7,2% (από 10,2%)

Δείτε τις υπόλοιπες καρτέλες της δημοσκόπησης:

newsbeast

Related Articles

Back to top button