ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν: Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία έναντι των τουρκικών απειλών

Τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο βρίσκονται οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας, καθώς και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, που κλιμακώνεται από το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου.

Κατά τις κοινές δηλώσεις έξω από το Ελιζέ, λίγο πριν από το τετ α τετ τους, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην στρατηγική εταιρική συμφωνία για θέματα άμυνας και ασφάλειας που συνυπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από έναν χρόνο, τόνισε ότι «η Γαλλία στηρίζει πλήρως την Ελλάδα», όπως πρόσφατα δήλωσε και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο» ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση που είχε στις 6 Σεπτεμβρίου με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, διαμήνυσε ότι η Γαλλία θα ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου εφόσον υπάρξουν παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Μητσοτάκης για τουρκικές απειλές: Τους περιμένουμε στο φως της ημέρας

Αυστηρό μήνυμα έναντι των τουρκικών απειλών έστειλε στην Άγκυρα από το Παρίσι ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στις απειλές «θα έρθουμε ένα βράδυ» που έχει εκτοξεύσει τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, όσο και μια σειρά από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Τους περιμένουμε στο φως της ημέρας», εκεί που φαίνεται ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του.

Κατά τις αναφορές που έκανε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται κατά του αυταρχικού δεσποτισμού που εκφράζει η Ρωσία, καθώς πρόθυμα θα μπορούσε να υιοθετηθεί από κάθε τοπικό ταραξία. «Και η πατρίδα μου γνωρίζει καλά από γειτονικές απειλές» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν για την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την στήριξη που επιδεικνύει στην Ελλάδα και σημείωσε ότι ήδη τα πρώτα Rafale πετούν στους ελληνικούς ουρανούς και οι πρώτες φρεγάτες Belh@rra ναυπηγούνται. «Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, αλλά και οι συμμαχικές σχέσεις μας, καθώς και το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα κρατά την πόρτα κλειστή στις προκλήσεις, αλλά διατηρεί ανοιχτό παράθυρο για διάλογο με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στρεφόμενος προς τον Εμανουέλ Μακρόν: «Μαζί πιο ισχυροί».

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκαν στην ενεργειακή κρίση και σημείωσαν ότι στην ατζέντα της συνάντησής τους περιλαμβάνεται το θέμα, όπως και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Εξάλλου τους δύο ηγέτες πρόκειται να απασχολήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να θέτει μεταξύ άλλων ζητημάτων το επισιτιστικό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button