ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν καταγράφηκε αρρυθμία στα μόνιτορ» – Κατάθεση παιδιάτρου στο Ωνάσειο

Με την κατάθεση του παιδιάτρου- εντατικολόγου, Γιώργου Κουρέλη, ο οποίος εργαζόταν στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό ίδρυμα την περίοδο νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά και ανθρωποκτονία της πρωτότοκης κόρης της με χορήγηση κεταμίνης.

«Μας είχε γίνει μία παραπομπή από νοσοκομείο Πάτρας, η Τζωρτζίνα είχε υποστεί μία ανακοπή. Είχε γίνει η παραπομπή για να αξιολογηθεί το παιδί για την τοποθέτηση απιδινωτή. Το μυαλό όλων μας συνήθως πάει στην καρδιά όταν έχει γίνει ανακοπή» τόνισε ο μάρτυρας.

Ο παιδίατρος εξήγησε στο δικαστήριο πως η Τζωρτζίνα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της νοσηλείας της στο Ωνάσειο όπου παρέμεινε κάτι λιγότερο από μήνα υπέστη ένα επεισόδιο σπασμών. «Το πρώτο βράδυ έκανε ένα επεισόδιο σπασμών με πυρετό 39,5. Επειδή παρατεινόταν το επεισόδιο δόθηκε αγωγή. Είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια.

Το παιδί σε γενικές γραμμές ήταν σταθερό. Δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία στα μόνιτορ. Επειδή είχε ένα επεισόδιο λοίμωξης εκεί οφείλεται η παράταση της νοσηλείας. Μπήκε αρχές Ιουνίου στο μηχάνημα, ελέγχθηκε, δουλεύανε όλα καλά και σε 2-3 μέρες επέστρεψε στην Πάτρα» τόνισε ο κ. Κουρέλης στην κατάθεση του.

Ωστόσο, οι τόνοι στο δικαστήριο ανέβηκαν μετά την ολοκλήρωση της κατάθεση του παιδιάτρου- εντατικολόγου, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξης Κούγιας, αφού επανέφερε τους ισχυρισμούς του για αμέλεια των γιατρών που οδήγησαν στο θάνατο το κοριτσάκι, έκανε εκ νέου λόγο για … βιομηχανία μεταμοσχεύσεων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, όπου το παιδί είχε νοσηλευτεί μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο και η οποία του προκάλεσε εγκεφαλοπάθεια και τετραπληγία.

Ο κ. Κούγιας επιτέθηκε φραστικά στον εντατικολόγο του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη, χαρακτηρίζοντας τον «ανήθικο και αναξιόπιστο», ενώ τους χαρακτηρισμούς αυτούς απέδωσε και στους άλλους συναδέλφους του στο Καραμανδάνειο.

Ακολούθως, ο κ. Κουρέλης δέχθηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την κατάσταση της υγείας του παιδιού.

Πρόεδρος: Τα αίτια της βραδυκαρδίας ποια είναι;
Μάρτυρας: Πάρα πολλά.

Πρόεδρος: Στο συγκεκριμένο παιδί;

Μάρτυρας: Για το διάστημα που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα σε εμάς δεν είχαμε καμία καταγραφή βραδυκαρδίας.

Πρόεδρος: Εάν υπήρχε καρδιολογικό νόσημα, το οποίο θα αποτυπωνόταν στα ζωτικά σημεία, αυτό θα φαινόταν στο μόνιτορ;

Μάρτυρας: Ναι, θα το είχαμε αποτυπώσει. Όμως δεν αποτυπώθηκε.

Πρόεδρος: Το επεισόδιο που έπαθε το παιδί όταν ήρθε σε εσάς θα μπορούσε να είναι απότοκο της εγκεφαλοπάθειας ή της λοίμωξης; Ή συνδυασμός των δύο;

Μάρτυρας: Απότοκο της εγκεφαλοπάθειας θα μπορούσε να είναι. Απορρυθμίζονται πολλές λειτουργίες …Πρόεδρος: Διαπιστώσατε κάποια πλημμέλεια στους χειρισμούς των γιατρών που είχαν ήδη ασχοληθεί ήδη με την Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας: Όχι. Το παιδί υπέστη αυτό που υπέστη και είχε πολλά προβλήματα τα οποία με σειρά προτεραιότητας θα έπρεπε να τα βάλουμε σε τάξη.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια ανάνηψης κεταμίνη;

Μάρτυρας: Όχι.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις του κ. Κούγια προς τον μάρτυρα με τον συνήγορο να ρωτάει για τα επεισόδια που είχε παρουσιάσει το κοριτσάκι στο Καραμανδάνειο πριν υποστεί την ανακοπή.

Απαντώντας ο μάρτυρας ανέφερε: « Αυτά που με λέτε είναι ένα σύνολο από συμπτώματα. Από τη στιγμή, που δεν είμαι εκεί δεν μπορώ να σας πω τι έχει… Προφανώς για να είναι στο νοσοκομείο το παιδί κάτι έχει… Από αυτά που μου έχετε πει εγώ δεν διαπιστώνω κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα».

Κούγιας: Εάν από 10 Μαΐου 2021 έως 5 Ιουνίου 2021 που διήρκησε η νοσηλεία στο Ωνάσειο συνέβησαν σοβαρά προβλήματα που είχαν σχέση με την καρδιακή λειτουργία;

Μάρτυρας: Το μόνο επεισόδιο που γνωρίζω ήταν αυτό που συνέβη το πρώτο 24ωρο και χρειάστηκε να διασωληνωθεί για δύο ημέρες που δεν έχει σχέση με την καρδιακή λειτουργία.

Κούγιας: Για το πως έφτασε το παιδί να υποστεί την ανακοπή, έχετε πληροφορηθεί τι προηγήθηκε;

Μάρτυρας: Εγώ μπορώ να σας πω για το τι έγινε στο Ωνάσειο.

Κούγιας: Μπορεί ένας παιδίατρος να κάνει καρδιολογική διάγνωση;

Μάρτυρας: Εμείς το στέλνουμε σε καρδιολόγο.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εξέτασης από τον κ. Κούγια ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο χρόνο πρέπει να διαρκεί η ΚΑΡΠΑ.

Κούγιας: Ένα παιδί που έχει υποστεί ανακοπή όπως Τζωρτζίνα, μπορείτε να μου πείτε στα 60 λεπτά ΚΑΡΠΑ, τι θα έχει υποστεί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω. Εγώ έχω κάνει σ μωρό ΚΑΡΠΑ 90 λεπτά και σήμερα παίζει στις παιδικές χαρές.

Κούγιας: Σε ποιο σημείο ένας γιατρός κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ πιθανολογεί πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό;

Μάρτυρας: Οι χρόνοι είναι σχετικοί. Ανάλογα που είσαι. Για τους χρόνους ο γενικός κανόνας, χωρίς πρέπει, είναι ότι στο 20λεπτο κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης και λέμε εάν έχει έννοια να συνεχίσουμε ή το αποτέλεσμα δε θα είναι αυτό που πρέπει να είναι. Ενημερώνουμε και τους γονείς. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι για την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Κούγιας: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (για θάνατο ποδοσφαιριστή) λέει πως εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, 4 λεπτά επέρχεται εγκεφαλική βλάβη; Συμφωνείτε;

Μάρτυρας: Αυτό είναι γενικά αποδεκτό. Ότι εάν ο εγκέφαλος μείνει χωρίς 2 με 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο θα υποστεί βλάβη. Ωστόσο το σημαντικό είναι αυτό που λέει εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Εδώ οι γιατροί παρενέβησαν άμεσα.

Συνεχίζοντας ο κ. Κούγιας έθεσε το θέμα των μεταμοσχεύσεων με την έδρα να αντιδρά.

Κούγιας: Μπορεί αυτή η διαδικασία να έγινε (σ.σ. ανάνηψη) για να τους γίνει πλύση εγκεφάλου για την μεταμόσχευση οργάνων;

Πρόεδρος: Τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση;

Κούγιας: Έχει σχέση με την αξιοπιστία των γιατρών. Αναζωογονείται ένα παιδί μετά από 60 περίπου λεπτά και δεν ενημερώνονται γονείς. Το παίρνει από το χέρι αυτός που το αναζωογόνησε και το πάει στον κ. Ηλιάδη και γίνεται στη μητέρα μία συζήτηση για την μεταμόσχευση οργάνων… Δικαιούνται οι γονείς μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει να τους ενημερώσουν; Πανηγυρίζουν διότι σώσανε ένα παιδί αλλά έμεινε τετραπληγικό. Δικαιούνται οι γονείς να πιστεύουν πως όλα αυτά έγιναν για να του πάρουν τα όργανα;

Πρόεδρος: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την υπόθεση που δικάζουμε;

Κούγιας: Τα αναφέρω για τους μάρτυρες γιατρούς που είναι αναξιόπιστοι και ανήθικοι όπως ο κ. Ηλιάδης και ας μου κάνει μήνυση. Θέλω να αναδείξω αναξιοπιστία και ανηθικότητα… Εκεί υπάρχει μία βιομηχανία μεταμοσχεύσεων. Εγώ θα ενημέρωνα τους γονείς πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό. Έπρεπε να τους πουν ότι το παιδί θα ζήσει ένα μαρτύριο και δεν τους το είπε ποτέ. Και εσείς τους προστατεύετε κύρια πρόεδρε. Αυτό που είπε ο κ. Κουρέλης είναι το πιο σοβαρό από όλα, ότι στα 20 λεπτά θα έπρεπε να γίνει σύσκεψη και να ενημερωθούν οι γονείς.

Πρόεδρος: Είπατε πάρα πολλά. Δεν προστατεύουμε κανένα μάρτυρα. Αυτό που σας ζητήθηκε ήταν να εξηγήσετε τι έχει σχέση η κουβέντα για τις μεταμοσχεύσεις, αν έγινε, με το αποτέλεσμα που είχαμε στη συνέχεια. Είναι στη μέση των γεγονότων ανάμεσα σε απόπειρα και τετελεσμένη πράξη.

Μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης πάντως ο κ. Κούγιας κατέθεσε και γραπτώς το αίτημά του ώστε να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στην Ρούλα Πισπιρίγκου για να αποκλειστεί ότι δεν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Related Articles

Back to top button