ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η επέτειος του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Σειρά εκδηλώσεων μνήμης οργανώνονται σήμερα στη Γερμανία για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Στο Βερολίνο οι αρχές είναι προετοιμασμένες ακόμη και για την πρόκληση εντάσεων λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία.

Με συγκεντρώσεις και τελετές σε σοβιετικά μνημεία στο Βερολίνο και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου τιμάται σήμερα στο Γερμανία η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Βέρμαχτ με τους Συμμάχους – Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία στις

8 Μαΐου 1945. Επειδή η νυχτερινή υπογραφή του εγγράφου παράδοσης πραγματοποιήθηκε, όταν στη Μόσχα λόγω διαφοράς ώρας ήταν ήδη 9 Μαΐου η «Ημέρα της Νίκης» γιορτάζεται παραδοσιακά αυτήν την ημέρα στη Ρωσία.

Στη γερμανική πρωτεύουσα, οι αρχές κινητοποίησαν 1.500 αστυνομικούς για να αντιμετωπιστούν τυχόν εντάσεις σήμερα και αύριο.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι σκόπιμα δεν καταθέτει στεφάνια και λουλούδια σε σοβιετικά μνημεία φέτος. Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, κ. Μακέγιεφ παίρνει μέρος σε τελετή μνήμης με τον τοπικό πρωθυπουργό (κυβερνήτη Δήμαρχο) του Βερολίνου Βέγκνερ στο μνημείο «Neue Wache» που είναι αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου. Επισκέπτεται επίσης παλιά γκράφιτι μαχητών του Κόκκινου Στρατού στο κτίριο του Ράιχσταγκ μαζί με μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής (Μπούντεσταγκ).

Για σήμερα το βράδυ οργανώνεται πορεία στη μνήμη των ουκρανών θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, “η Ρωσική Ομοσπονδία οικειοποιήθηκε τη νίκη επί του Ναζισμού μέσω της προπαγάνδας και συνεχίζει να τη οικειοποιείται μέχρι σήμερα. Καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει αποκλειστικό ρόλο στη νίκη επί του ναζισμού. Η νίκη ήταν αποτέλεσμα τιτάνιας προσπαθειών δεκάδων κρατών και εκατοντάδων λαών».

ΠΗΓΗ: ertnews

Related Articles

Back to top button