ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στη Ντάουνινγκ Στριτ η Τζιλ Μπάιντεν πριν από τη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Τις εντυπώσεις έκλεψε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν κατά την συνάντησή που είχε σήμερα στο Λονδίνο με τη σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, την Ακσάτα Μέρτι, στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Τζιλ Μπάιντεν θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη στέψη του βασιλιά Καρόλου. Η τελετή ενθρόνισης θα λάβει χώρα αύριο στο Αβαείο του Γουέστμίνστερ, παρουσία ξένων αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων.

Ο Τζιλ Μπάιντεν, 71 ετών, θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα ένα σχολείο μαζί με την Μέρτι, πριν συναντηθεί με το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και στη συνέχεια με τον βασιλιά Κάρολο σε δεξίωση στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Είναι τιμή να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ για αυτή την ιστορική στιγμή και να τιμώ την ειδική σχέση μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε η Τζιλ Μπάιντεν στο Twitter πριν αναχωρήσει για τη Βρετανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεχθεί κριτική, κυρίως από τον προκάτοχό του και πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2024 Ντόναλντ Τραμπ, για το γεγονός ότι δεν θα παρευρίσκεται στη στέψη του Καρόλου.

Ωστόσο, κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει παρευρεθεί ποτέ σε στέψη Βρετανού μονάρχη. Κατά την προηγούμενη τέτοια τελετή, την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έστειλε αντιπροσωπεία στην τελετή.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Μπάιντεν είχε δηλώσει στον Κάρολο ότι επιθυμεί να συναντήσει τον βασιλιά στη Βρετανία σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

ΠΗΓΗ: newsit

Related Articles

Back to top button