ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφιέρωμα: Η ασφαλιστική αγορά μπλοκάρει την απάτη

Ποια στρατηγική αντιμετώπισης των δόλιων αξιώσεων ακολουθεί κάθε εταιρεία του κλάδου

Φρένο στην απάτη και σε όσους λυμαίνονται την ασφαλιστική αγορά επιχειρούν να βάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσα από σχέδιο της ΕΑΕΕ το οποίο θα υλοποιηθεί σε 3 φάσεις μέσα στα επόμενα χρόνια και θα δώσει σημαντικά εργαλεία στις ασφαλιστικές για να προστατεύσουν τις διαδικασίες τους.

της Βίκυς Γερασίμου (Aφιέρωμα “am” Τεύχος 86 )

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα από τα 2,3 δισ. αποζημιώσεων που καταβάλλονται στη χώρα μας, τα 230 εκατ. αφορούν απάτες και επιπλέον περίπου 184 εκατ. αποζημιώσεις έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται ετησίως 5.000-6.000 διαπιστωμένες περιπτώσεις απάτης, ενώ το 90% των υποθέσεων που έχουν εξακριβωθεί έγιναν μέσω ειδικού τμήματος διερεύνησης. Οι συχνότερες μορφές απάτης αφορούν κατασκευή ή αλλοίωση συνθηκών ασφαλιστικού γεγονότος (όπως τα σκηνοθετημένα
ατυχήματα), υπερκοστολόγηση, δήλωση ψευδών στοιχείων ασφάλισης που επηρεάζουν την τιμολόγηση, πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια, ζημιές που αφορούσαν προηγούμενο συμβάν και ασυμβατότητα ζημιών. Μέσα από το μηχανισμό που δημιουργεί η ΕΑΕΕ ο Κλάδος μελλοντικά θα στήσει «αναχώματα» και θα περιορίσει τη ζημιά που υφίσταται και θα μειώσει το «κόστος της απάτης» που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους.

Παρακάτω ο Κ. Σαΐας, Πρόεδρος Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ μιλά για τη στρατηγική της αγοράς στο εν λόγω θέμα, ο Μ. Τζωρτζωρής αναλύει τις αιτίες που οδηγούν διεθνώς σε φαινόμενα δόλιων ή απατηλών αξιώσεων, ο Π. Στρατής, συνιδρυτής Pascal & Stratis μιλά για το ρόλο του πραγματογνώμονα στην απάτη, ο Α. Κίτσιος, Head of Customer Advisory, Greece & Eastern Europe, SAS αναφέρεται στο πώς οι εταιρείες διαχειρίζονται την απάτη και εξειδικευμένα στελέχη εταιρειών μεταφέρουν τη δική τους οπτική και εμπειρία.https://www.insurancedaily.gr/afieroma-asfalistiki-agora-mplokarei-tin-apati/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button