ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση-σταθμός της Ουάσιγκτον για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στη Κύπρο – Οργή Άγκυρας

Ιστορική απόφαση της Ουάσινγκτον για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είχε επιβληθεί το 1987. Από τις 2 Οκτωβρίου, η Λευκωσία θα έχει κάθε δικαίωμα να αγοράσει πολεμικό υλικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση της άμυνάς της.

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να επιτραπεί η έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023. Η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λευκωσία και Αθήνα υποδέχονται με ικανοποίηση την απόφαση, χαιρετίζοντας την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχολίασε: «Αυτό σηματοδοτεί μια απόφαση ορόσημο, αντανακλώντας την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας».

Ο υπουργός Εξωετρικών Νίκος Δένδιας έγραψε στο twitter: «Μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button