ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα είναι πάντα κόκκινα;

Ενώ το κόκκινο είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό χρώμα, οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένουν τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω των σειρήνων και των φώτων που αναβοσβήνουν: Θα ακούσετε ένα ασθενοφόρο να έρχεται, πολύ πριν το δείτε. Γιατί λοιπόν τα πυροσβεστικά οχήματα είναι κόκκινα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αυτοκινητοβιομηχανίας στο J.D. Power, η ιστορία είναι γεμάτη θεωρίες. Πριν από την εμφάνιση του αυτοκινήτου, ο πυροσβεστικός εξοπλισμός τοποθετούνταν σε βαγόνια με άλογα ή άμαξες.

Αυτά τα βαγόνια, τα οποία είχαν επαναχρησιμοποιηθεί από αγροκτήματα, βάφονταν συχνά κόκκινα στο κάτω μέρος τους, επειδή το κόκκινο ήταν φθηνό χρώμα και επειδή συχνά έκρυβε τη βρωμιά και τη σκόνη από τους δρόμους. Όταν οι πυροσβεστικές εγκαταστάσεις υιοθέτησαν τα βαγόνια, υιοθέτησαν και το σχέδιο βαφής τους.

Αλλά αυτό δεν εξηγεί εύκολα πώς τα πυροσβεστικά οχήματα με κινητήρες ήταν βαμμένα με κόκκινο χρώμα. Μια άλλη, πιο αξιόπιστη θεωρία υποστηρίζει ότι ο πρωτοπόρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Henry Ford είχε πολλά να κάνει με αυτό.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Model T της Ford ήταν το πιο δημοφιλές όχημα στο δρόμο. Μεταξύ 1914 και 1925, το T ήταν διαθέσιμο σε ένα χρώμα, μαύρο. Όταν τα πυροσβεστικά οχήματα βγήκαν στους δρόμους, ήταν λογικό να τα βάφουμε κόκκινα για να ξεχωρίζουν από τον στόλο των επιβατικών οχημάτων της εταιρείας.

Έχουν διεξαχθεί μελέτες για διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων για οχήματα έκτακτης ανάγκης, συχνά με αντιφατικά αποτελέσματα. Ενώ χρώματα όπως το κίτρινο είναι πιο αισθητά από το κόκκινο, για παράδειγμα, δεν κάνει πολύ καλό εάν οι οδηγοί δε συσχετίζουν το χρώμα με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button