ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τις πυρκαγιές

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τις φωτιές σε Κουβαρά, Λουτράκι και Βοιωτία θα πραγματοποιήσει η Πολιτική Προστασία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκτός από την Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μαίνεται η φωτιά στον Νέο Κουβαρά

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις από την φωτιά στον Νέο Κουβαρά, καθώς μέσα σε λίγη ώρα οι φλόγες ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους πλέον όχι μόνο έχει ξεφύγει σε έκταση (άνω των 4 χλμ.), αλλά δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και μέσω των πρώτων φωτογραφιών και βίντεο όσα ανέφερε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, ότι κάηκαν τα πρώτα σπίτια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 20 είναι τα ενεργά μέτωπα για τα οποία έχει δεχτεί κλήσεις η Πυροσβεστική.

Όπως είπε μιλώντας Alpha η φωτιά είναι πολύ δύσκολη με τον ίδιο να μην μπορεί να μην πλησιάσει. «Ο δρόμος έχει κλείσει, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να περάσουν», σημειώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού, τονίζοντας το πόσο επικίνδυνη είναι η φωτιά.

Μηνύματα εκκένωσης σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ανάβυσσο

Την ίδια ώρα, νέο μήνυμα 112 εστάλη για προληπτική εκκένωση στους οικισμούς: Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ανάβυσσο προς Παλαιά Φώκαια.

Δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμένα άτομα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε ο οικισμός Πέτα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ενώ μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους του οικισμού να εκκενώσουν προς Κερατέα.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, το μέτωπο έκαιγε σε απόσταση 20 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «πυκνός καπνός έχει πνίξει την περιοχή», δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα, ενώ, όπως προσθέτει ο ίδιος «ο άνεμος είναι πολύ δυνατός».Αρτοποιός: Άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ
Στην περιοχή σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 με ριπές 8 μποφόρ που δημιουργούν στροβιλισμούς στο ανάγλυφο του όρους.
Παράλληλα, όπως επισήμανε, δεν έχει υπάρξει αναφορά για εγκλωβισμένα άτομα και υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας ήταν άμεση και το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.
Συνολικά επιχειρούν συνεχώς 150 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για ένα εναέριο συντονισμό.
Επιπρόσθετα οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.
«Παρόλο που ο πυκνός καπνός και η ένταση των ανέμων δημιουργούν προβλήματα στην ασφαλή προσέγγιση των εναερίων μέσων όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς», σημείωσε.
«Κινητοποιήθηκε επίσης μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφαλή οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμένα άτομα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, οι συνθήκες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες. Συνθήκες που θα διευκολύνουν την έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button