ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Άξιον Εστι: Τεράστιες ουρές στη Μητροπολη Αθηνών

Άξιον Εστι: Οι πρώτες ομάδες, που απαρτίζεται η κάθε μία από 20 πιστούς, άρχισαν και εισέρχονται εντός της Μητρόπολης και να προσκυνούν από τις 7:00 το πρωί

Τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί από τα ξημερώματα έξω από τη Μητρόπολη για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστι», όπου φιλοξενείται έως τις 15 Μαιου.

Πλήθος πιστών έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της πλατείας μπροστά από τη Μητρόπολη.

Οι πρώτες ομάδες, που απαρτίζεται η κάθε μία από 20 πιστούς, άρχισαν και εισέρχονται εντός της Μητρόπολης και να προσκυνούν από τις 7:00 το πρωί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε πρωί θα τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Ιερή Παράκληση. Επιπροσθέτως, την Κυριακή 14 Μαΐου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Καμία αναφορά για παράταση του προσκυνήματος της εικόνας του «Άξιον Εστί»

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδρίασε χθες χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στο ενδεχόμενο παράτασης του προσκυνήματος της Ιερής Εικόνας της Παναγιάς «Άξιον Εστί» που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 15 Μαΐου.

Ειδικότερα, όρισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της, για τον μήνα Μάιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, η ΔΙΣ ενημερώθηκε για το ευχαριστήριο γράμμα του πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, με το οποίο εκφράζει τις ευχαριστίες του στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού προς τους σεισμόπληκτους της Συρίας, που συγκεντρώθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή».

Βγαίνει για όγδοη φορά από το Άγιον Όρος

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι η εικόνα ως εφέστιος του Πρωτάτου σπάνια εξέρχεται από το Άγιον Όρος και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Συνολικά, έχει εξέλθει από τον Άθωνα επτά φορές για το προσκύνημα των πιστών.

  • Η πρώτη έξοδος έγινε το 1963 κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, όταν μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την προσκύνησε πλήθος πιστών.
  • Η δεύτερη, τον Οκτώβριο του 1985 στη Θεσσαλονίκη κατά τα «Δημήτρια».
  • Η τρίτη, τον Νοέμβριο του 1987, όταν τέθηκε σε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, σε συνδυασμό με την άφιξη στην Αθήνα του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.
  • Η τέταρτη, τον Οκτώβριο του 1994, όταν η Ιερά Κοινότητα τη συνόδευσε στην Κύπρο, προς ενίσχυση του θρησκευτικού φρονήματος των πιστών και προς ευλογία και χάρη τού από δεκαετιών δεινοπαθούντος λαού της.
  • Η πέμπτη έξοδος έγινε αμέσως μετά τους σεισμούς το καλοκαίρι του 1999, «τη πρωτοβουλία και παρακλήσει του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, προς πνευματικήν παρηγορίαν των σεισμοπλήκτων και υλικήν ενίσχυσίν των», αφού τα εισπραχθέντα χρήματα καθορίσθηκε να διατεθούν για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων σε οικισμό που θα έφερνε την επωνυμία «Άξιον Εστί».
  • Η έκτη έξοδός της ήταν τον Οκτώβριο του 2012. Μάλιστα, αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ύστερα από σχετικό αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, για τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η Μητρόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα παρέμεινε στον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου και την προσκύνησαν πολύ περισσότεροι από 100.000 πιστοί, Έλληνες και ξένοι.
  • Η έβδομη έγινε το 2022, στην Κομοτηνή, όπου παρέμεινε για 6 ημέρες στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προς εμψύχωση των ακριτών της Θράκης αλλά και όλων των Ελλήνων. Την επόμενη μέρα, την εικόνα υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η όγδοη έξοδος της εικόνας από το Περιβόλι της Παναγιάς, ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Να θυμίσουμε ότι η αρχική ιδέα ήταν να φιλοξενηθεί στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, το θλιβερό γεγονός του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών δεν το επέτρεψε.

Την ιερά εικόνα συνοδεύει ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με αντιπροσωπεία μοναχών.

newsbomb.gr

Related Articles

Back to top button